StoryEditor
zatvaraju cestu

Mještani Blidinja zabrinuti: Federacija ne čisti cestu, što će tek biti ako odemo pod njihovu upravu

Piše Desk  /  11.12.2021., 18:44h
Dodaje kako je cesta od Tomislavgrada prema Blidinju prohodna, a što je neobično jer su vremenski uvjeti slični pa čak i isti.

Po informacijama koje portal Bild.ba ima od mještana s područja Blidinja, cesta Rakitno-Blidinje će uskoro biti zatvorena zbog snijega koji pada i trenutno dok nastaje ovaj tekst.

Međutim, nije problem u snijegu nego u onima koji cestu održavaju, tvrde mještani.

“Samo zatvaranje ceste nije toliko problematično jer se isto znalo događati i prethodnih godina u jakim ekstremnim vremenskim uvjetima, ali je ove godine problematično jer dionicu od ove godine održava Federacija BiH s obzirom na to da je prije nekoliko mjeseci cesta prekategorizirana u magistralnu, a ti uvjeti još nisu toliko ekstremni, a dionica Rakitno – Blidinje će se zatvoriti”, govori za Bild.ba jedan od mještana koji je s Blidinjem povezan, a nastanjen je u obližnjem Rakitnu (općina Posušje).

Kaže i kako će mnogim ljudima iz Rakitna ovo izazvati probleme.

Dodaje kako je cesta od Tomislavgrada prema Blidinju prohodna, a što je neobično jer su vremenski uvjeti slični pa čak i isti.

“Ranije, dok je cestu održavala Županija Zapadnohercegovačka, rijetko se događalo zatvataranje ceste, osim u ekstremnim uvjetima vijavice i jakog vjetra. Dok je gospodin Romić upravljao čišćenjem ove dionice, ovakve stvari se nisu događale”, govori zabrinuti mještanin za Bild.

Kaže kako već sada strahuju što će se dogoditi ako Park prirode Blidinje postane Nacionalni park.

“Federacija nije sposobna održavati ni cestu, a to joj je posao, jadni mi i tko zna što nas sve čeka ako se, ne daj Bože, dogodi da Park ode pod federalnu vlast”, zaključio je on.

Ranije je i objavljeno na Facebook stranici Blidinje.net kako će cesta biti zatvorena, ali bez dodatnih objašnjenja.

“Dragi gosti, iz poduzeća koje održava cestu Rakitno-Blidinje smo nažalost dobili obavijest da se ista zatvara večeras od 19 sati do ujutro, zbog jake bure i nemogućnosti održavanja. Koliko nam je poznato ceste preko Tomislavgrada i Doljana su prohodne.

Molimo da svoje planove prilagodite novoj situaciji i budete odgovorni”, objavili su na spomenutoj stranici.

Mještanin Tomislav Zelenika kaže za Bild.ba kako na Blidinju trenutno “snijeg pada, puše bura, a nemoguće je predvidjeti vremenske uvjete jer je na Blidinju u ovo doba godine to tako”.

Potvrdio je da će cesta iz smjera Rakitna uskoro biti zatvorena.

Navode o razlogu zatvaranja ceste Bild.ba nije mogao provjeriti, a pretragom interneta naišli smo tek na nekoliko članaka koji govore o zatvaranju ceste, ali su uvjeti bili puno ekstremniji i cesta je prije zatvaranja čišćenja, što danas nije bio slučaj.

Ovih dana aktualna je priča i oko toga da Park prirode Blidinje postane Nacionalni park, a što u praksi znači više novaca za Blidinje, ali i potpunu upravu, barem po prednacrtu zakona, od strane Vlade Federacije.

Većini mještana to ne odgovara, a na prvotnoj javnoj raspravi prednacrt je odbačen. Ostaje da se vidi hoće li Blidinje, kako kaže naš sugovornik, “otići pod Federaciju”  ako ode pod kojim uvjetima.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:08