StoryEditor

Ministrica ljutita: Netko će platiti za ovu laž

Piše D  /  27.07.2021., 08:07h

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković reagirala je na navode da je stopirala nabavu cjepiva iz Katara

Kaže da je to laž.

“Apsolutna je neistina i zlonamjerna laž, iznesena u pojedinim medijima, da je zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova dr. Bisera Turković zaustavila nabavu cjepiva iz Katara.

Autori takve apsurdne klevete će se suočiti s tužbom kod nadležnog suda. Naprotiv, javnost u Bosni i Hercegovini zna da su ministrica Turković, ali i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, od samog početka pandemije maksimalnim intenzitetom, u skladu s propisima, uključeni u proces nabave i osiguravanja cjepiva protiv koronavirusa”, navela je Turković.

Kaže da je to tvrdnja zlonamjeran pokušaj diskreditacije, u interesu onih koji ne žele dobro ovoj zemlji i građanima, a u okviru kampanje koja se vodi protiv BiH.

Ostatak njenog priopćenja prenosimo u cijelosti:

“U proteklim mjesecima ministrica Turković je imala više od 30 službenih sastanaka i telefonskih razgovora s brojim visokim dužnosnicima iz cijelog svijeta, a u fokusu razgovora je bila distribucija i kupovina cjepiva za Bosnu i Hercegovinu. Sve to su pratile i snažne aktivnosti cijele DKP mreže i drugih dužnosnika MVP-a BiH.

Između ostalih, razgovarala je s glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a Anthonyjem Faucijem, ministrima vanjskih poslova Austrije, Njemačke, Francuske… visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije (EU). Upravo nakon sastanka s europskim povjerenikom za upravljanje krizama priopćeno je da će Bosna i Hercegovina u drugoj polovini ožujka dobiti prvi kontingent cjepiva iz mehanizma COVAX, što se i dogodilo 25. ožujka 2021. godine. Od ovog datuma su započele redovne isporuke cjepiva iz COVAX mehanizma koje i dalje traju.

Istovremeno, nakon brojnih razgovora s ministrom vanjskih poslova Austrije, koja je u okviru programa EU4Health bila zadužena za BiH, obaviješteni smo da će BiH dobiti 214.000 cjepiva Pfizer-BioNTech, najviše u regiji, te da će prvi kontingent stići 4. svibnja. Cjepiva su stigla i od tada su isporuke redovne.

Također, o mogućnostima kupovine i nabave cjepiva sam razgovarala je i s ministrima iz Kraljevine Saudijske Arabije, UAE, Omana, Bahreina, Katara, Hrvatske, Japana… te s direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hansom Klugeom.

Nakon sastanka, g. Hans Kluge je priopćio: „Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova BiH odigrali su ključnu ulogu u COVID-19 diplomaciji cjepiva na zapadnom Balkanu“.

Ovo je za Ministarstvo vanjskih poslova i ministricu važno priznanje za napore koje poduzimaju. Ostvareni su brojni i važni kontakti s veleposlanstvima i drugim predstavnicima iz Poljske, Bugarske, Ruske Federacije, NR Kine, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Južnoafričke Republike, Austrije, Francuske, Danske, Švedske…

Dolazak više od 1,6 milijuna cjepiva u BiH potvrda je da su napori institucija BiH, uključujući i MVP BiH, dali rezultata. Aktivnosti, u skladu s našim nadležnostima, će biti nastavljene s ciljem nabave i kupovine većeg broja cjepiva.

Očita namjera plasiranja netočnih informacija je pokušaj da se naruše izuzetno dobri odnosi Bosne i Hercegovine i države Katar.

Koliko je netočna i apsurdna tvrdnja iznesena u javnosti, najbolje govori činjenica da je država Katar još prije nekoliko tjedana upravo na inicijativu ministrice Turković za BiH izdvojila financijska sredstva od blizu milijun konvertibilnih maraka za nabavu cjepiva, a koja će biti operativna kada se stvore uvjeti za nabavu cjepiva na tržištu”, navodi se u reakciji.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:22