StoryEditor
staša košarac

Ministar vanjske trgovine budućnost BiH vidi u BRICS-u: Zapad nudi "šarene laže"

Piše desk  /  23.02.2024., 16:07h

Zamjenik predsjedavatelja Vijeća ministara Staša Košarac izjavio je da je zagovornik članstva BiH u BRIKS-u, jer je riječ o uniji prijateljskih država koje promoviraju politički dijalog i ekonomsku suradnju, otvaraju nova tržišta i omogućavaju pristup novim tehnologijama.

On je ocijenio da BRICS ima sve važniju ulogu u globalnim okvirima, o čemu svjedoči činjenica da su brojne zemlje pokazale zainteresiranost za pristupanje ovoj organizaciji, prenosi RTRS.

- Prošle godine sam Vijeću ministara predlagao inicijativu za pokretanje procedure za podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u BRIKS-u, ali u Federaciji BiH nema hrabrosti i razumijevanja za tu priču - istakao je Košarac.

On smatra da političke predrasude i poltronizam dijela FBiH sasvim sigurno vode u jednosmjernu ulicu.

- Sarajevo čak ne želi ni da otvoreno razgovaramo o BRICS-u, jer još vjeruje u `šarene laže` Zapada. Sasvim je jasno da Srpska neće dozvoliti da bude talac ovakvih fantaziranja o Zapadu kao jedinoj i isključivoj opciji - naveo je Košarac na Instagramu.

On je poručio da Republika Srpska želi suradnju sa zemljama BRIKCS-a i da upravo kretanje prema ovoj uniji pokazuje odgovornu politiku Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

Dodik je jučer izjavio da je BRICC interesantan za Srbe i da se nada da će Srpska u budućnosti imati mogućnost da dobije status promatrača u ovoj organizaciji.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 03:33