StoryEditor
sigurnosne provjere

Ministar sigurnosti pozvao Schmidta da zatraži azil u BiH: Za zakon su isti ilegalni migranti iz Afganistana ili Njemačke

Piše fena  /  03.11.2023., 16:29h

Posao ministra sigurnosti jeste da stvori zakonske pretpostavke koje osiguravaju sigurnost njenih građana, kao i stranaca koji ovdje borave u skladu s zakonskim propisima.

Posao ministra sigurnosti je također da vodi računa i upravlja migrantskom krizom kako ona ne bi dovela do ugrožavanja sigurnosti zemlje, a posebno da zaustavi ulazak ilegalnih migranata. Za zakon su isti ilegalni migranti iz Sirije, Afganistana, Iraka i Njemačke - kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, komentirajući izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta da on treba voditi računa i o njegovoj sigurnosti, te da "treba prestati s igrama i raditi svoj posao".

S obzirom na to da Christianu Schmidtu nikako ne polazi za rukom da pokaže rezoluciju Vijeća sigurnosti UN i dokaže da je ovdje u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodaje Nešić, za Schmidta važe zakoni ove zemlje kao za sve ostale strance.

- Posao ministra sigurnosti je da zahtijeva poštovanje Zakona o strancima i Zakona o prebivalištu i boravištu. Ako se Christian Schmidt ne osjeća sigurno u Njemačkoj, uvijek nam se može obratiti i zatražiti azil. Njegov zahtjev biće razmotren i vjerujem da će mu azil biti odobren ako prihvati da poštuje zakone ove zemlje. Naravno, i nadležne agencije moraju donijeti procjenu je li opasan po sigurnost BiH - poručio je Nešić.

Još jednom poručuje Schmidtu da je posao ministra sigurnosti da radi u skladu sa zakonima zemlje, a ne voljom bilo kojeg migranta.

- Zamislite što bi se desilo kada bi svaki ilegalni migrant poželio da ovdje bude samooktroirani vladar. Pred zakonom su svi migranti isti, bez obzira jesu li s istoka ili zapada - konstatira Nešić, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 22:10