StoryEditor
podhvat od SEDAM SATI

Mina otegljena na sigurnu lokaciju i detonirana u Riječkom zaljevu

Piše hina  /  19.03.2023., 14:09h

Protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata u nedjelju je podignuta s morskog dna u riječkoj luci, otegljena na sigurnu lokaciju u Riječkom zaljevu te je u 13 sati i 15 minuta sati uništena, a akcija se kratko nastavila i poslije toga zbog provjere je li sve obavljeno prema planu, nakon čega se oglasila sirena koja je označila kraj ovog pothvata.

Izjavio je to za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance.

Akcija je počela u šest sati i devet minuta kada su se u Rijeci oglasile sirene početka opasnosti, a minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a.

Osim što su uoči akcije evakuirani stanari, u "crvenoj zoni" neposredne opasnosti oko riječke luke obustavljen je sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet, zatvoreni su svi gospodarski objekti, a zatvoreni su i izmješteni željeznički i autobusni kolodvor. 

Cestovni promet u središtu Rijeke odvija se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama: Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Nakon završetka akcije bit će oglašene sirene završetka opasnosti. Nakon toga, mogao bi se normalizirati promet i početi povratak evakuiranih stanara, rekao je Mance. 

Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata otkrivena je na morskom dnu u riječkoj luci tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja, a dijelom je bila ukopana u muljevito dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije bilo moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije.

Akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i drugim službama, a u akciji su sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske, koji su sustavom bespilotnih letjelica nadzirali cestovne i plovne puteve koje je prema sigurnosnim zonama odredio MUP.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 14:50