StoryEditor
Član Predsjedništva bih

Milorad Dodik u Sankt Petersburgu: "Raduje me što ću razgovarati s Lavrovom i Putinom"

Piše desk  /  15.06.2022., 20:27h

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Sankt Petersburgu gdje će sudjelovati na Međunarodnom ekonomskom forumu.

Dodik je izjavio da je ovo jedan od najvećih svjetskih ekonomskih foruma, posebno danas kada se održava u svjetlu rata u Ukrajini.

Suradnja je imperativ

- Ovdje će biti prisutno 70, 80 predstavnika država i vlada, najznačajnijih kompanija iz dijela svijeta koji ne pripada Zapadu, jer je Zapad to očito bojkotirao. Mi, shodno našoj politici da ne želimo da budemo dio koji će podržavati i hvaliti ili nekoga osporavati, jednako želimo da budemo prisutni i budemo dio foruma koji treba da da odgovore na mnoge izazove u svijetu - rekao je on.

Dodik je istakao da je došao u Sankt Petersburg da sasluša one koji imaju što da kažu, izrazivši zadovoljstvo što će već sutra biti u prilici da se sastane s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

- Radujem se što smo u prilici da nastavimo naše razgovore odranije. Oni nemaju nikakvu spekulaciju, sve ono što su neki tvrdili prije dva-tri mjeseca promašili su. Mi samo razgovaramo u normalnom tonu kako stabilizirati naše odnose, pojačati projekte vezane za izgradnju plinovoda, dvije elektrane na plin, te o tome kako ojačati naše napore da surađujemo na kulturnom i ekonomskom, kao i drugim nivoima - istakao je Dodik.

On je naglasio da je suradnja imperativ, bez potrebe da bilo kome daje objašnjenja o tome.

U petak sastanak s Putinom

- Danas sam pozivan nekoliko puta, neki su me pitali otkud ja tu, zašto sam tu. Јa sam tu naprosto jer je to moja volja i jer mislim da je to dobro za RS i naš narod. Važno je da budemo ovdje i pokažemo naše pripadanje vrijednostima koje su vezane za ekonomiju i ekonomsku stabilnost i to je sve što želimo i drugima - naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je veoma važan i sastanak koji je imao u nedjelju u Briselu s europskim dužnosnicima, kao i jučerašnji sastanak sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom.

- Turska je važna zemlja regije. I ovdje ćemo sa turskim i drugim prijateljima razgovarati o tome kako našu saradnju razvijati, to je moja obaveza i dužnost. Raduje me da na najvišem mogućem nivou mogu da se sretnem u par dana s Charlesom Michelom, Josepom Borellom, Cavusogluom, sutra s Lavrovom, prekosutra sa predsjednikom Rusije Vladmirom Putinom. Predviđen je i sastanak sa nekoliko predsjednika i premijera drugih država - rekao je on.

Dodik je istakao da na svim ovim sastancima želi da pošalje "poruku o stabilnosti koju želimo da gradimo i suradnji koju želimo da imamo".

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 04:31