StoryEditor
PROTIV ŠIRENJA NATO-A

Milanović: U BiH satiru Hrvate, dat ću sve od sebe da se izbori ne održe...

Piše Desk  /  18.02.2022., 12:22h
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao u srijedu da se NATO ne bi trebao širiti na Ukrajinu. - Dok sam predsjednik, bit ću protiv toga da se NATO širi igdje - rekao je Milanović novinarima u Požegi.

Izjava hrvatskog predsjednika, koja je suprotna politici otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza, stiže u vrijeme ključanja napetosti između Rusije, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici, i zapadnih zemalja koje je upozoravaju da ne napada tu zemlju, prenosi Večernji.

Rusija za povlačenje vojske, između ostaloga, traži jamstvo da se NATO neće širiti na Ukrajinu.

- Mislim da onaj tko zagovara da se NATO širi na Ukrajinu ugrožava i hrvatski interes. Jer mi smo u NATO-u, netko sutra može naše ljude netko tamo poslati - objasnio je Milanović i dodao:

- NATO je došao dovoljno na istok Europe, cijeli život to gledam, cijeli svoj prokleti život, dosta je. Dok god sam predsjednik Hrvatske ja sam za to da se NATO više ne širi - kazao je Milanović i poručio da nema veze s Moskvom te da govori kao hrvatski predsjednik.

- U NATO se ulazi po političkim kriterijima. Ajmo dosta. Sutra će ući u NATO neka država, recimo Crna Gora... Ja kad nekoga primam u obitelj, želim znati tko je to.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirao je danas događanja u BiH.

– Ako ne dođe do dogovora, onda se izbori ne bi trebali održati. Dat ću sve od sebe da se izbori ne održe. Diplomatska grana EU zagovara stajalište koje je potpuno oprečno interesima Hrvata u BiH. Sad ja vas pitam gdje smo mi to, ko to nama pomaže i kakva je solidarnost tu na djelu? Neka odu u Livno pogledati kako to izgleda. Kada Hrvatska to kaže to je petljanje u unutarnje interese BiH, a kada kaže neko iz Bruxellesa onda je to zajednička politika, rekao je Milanović.

On je dodao kako će svi hrvatski predstavnici imati njegovu podršku prilikom zaustavljanja izbora po starom izbornom zakonu, ali samo u njihovim mirnim nastojanjima, bez sile.

Milanović navodi kako će sve dok je predsjednik biti protiv širenja NATO-a, bez obzira je li riječ o Ukrajini ili BiH.

– Ja mislim da onaj tko zagovara da se NATO širi na Ukrajinu ugrožava i hrvatski interes. Jer mi smo u NATO-u, netko sutra može naše ljude netko tamo poslati. Putin je stari čovjek, on će otići. Rusija neće otići. U jednom trenutku treba kazati dosta, gdje je kraj NATO-a. Ovo su delikatne stvari, nemojte se zezati s ovim. Ja kad nekoga primam u obitelj, želite znati tko je to. BiH u NATO-u? Pa kako? Ta država je nefunkcionalna. Njima se podgrijava iluzija da će ući u NATO ovakvi, rekao je Milanović.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 07:50