StoryEditor
američki veleposlanik u BiH

Michael Murphy: Uputili smo poruku Vijeću ministara da posjedujemo mehanizme kojima možemo osigurati provođenje izbora

Piše desk  /  23.05.2022., 13:15h

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine održalo je sastanak sa šeficom Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i američkim veleposlanikom u BiH Michaelom Murphyem.

Povod sastanka je uspostava portala "e-Izbori" i aplikacije za elektronsku prijavu birača za glasanje izvan BiH.

Nakon toga je uslijedilo obraćanje medijima. Prvi se obratio predsjednik SIP-a Suad Arnautović.

- Sastanak je održan u povodu uspostave portala e-izbori. Misiji OSCE-a i veleposlanici Kavalec se zahvaljujem i veleposlanstvu SAD-a i veleposlaniku Murphyu na podršci dosadašnjem radu. Posebno nas čini radosnim naša zajednička aktivnost na izradi portala e-izbori, razvijen je radi unapređenja suradnje s biračima i sprječavanja zloupotrebe glasačkog procesa.

Elektronski način za prijavu glasača van BiH je u primjeni od 4. svibnja, danom raspisivanja izbora. Pokrenuli smo i podcast na kojem smo predstavili portal e-izbori i odgovorili na najčešća pitanja. Prijave glasača izvan BIH SIP prima neprekidno, 7.070 je do sada otvorilo nalog.

Kathleen Kavalec je naglasila kako je online registracija glasača koji glasaju putem pošte omogućena ovom aplikacijom čime se smanjuju zloupotrebe.

- Unapređuje se izborni proces. Prve dvije aplikacije, registracija glasača koji glasaju putem pošte i političkih stranaka su već u funkciji. Ovaj projekt obuhvaća i obuku biračkih odbora u segmentu izborne krađe. Važno je da se vlakovi SIP-a uzdrže postupaka koji bi mogli dovesti u pitanje njihovu nepristranost.

Brine nas da bi moglo doći do kašnjenja zbog nedostatka financijskih sredstava. Podsjećam da je rok da se doznače sredstva bio 19. svibanj. Uskraćivanje sredstava za izbore je ozbiljna stvar koja omogućuje zapošljavanje dodatnog osoblja i tiskanje materijala, ali i dogovaranje medijskih usluga.

U proteklih nekoliko mjeseci tražili smo od Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta da se osiguraju sredstva za izbore. Vijeće ministara mora hitno sazvati sredstva i usvojiti izdavanje financijskih sredstava koja će omogućiti održavanje izbora na vrijeme, prenosi Dnevni Avaz.

Pomjeranje izbora nije opcija

Američki veleposlanik Murphy je poručio da bi bilo neustavno i antidaytonski ako bi netko građanima BiH onemogućio izbore.

- SAD zajedno s OSCE-om i SIP-om radi na unapređenju izbornog procesa, aktivnosti koje OSCE provodi sa SIP-om ponovit će da se to povjerenje vrati. U listopadu ove godine birači u BiH će odlučiti tko će voditi ovu državu. Bit će im i prilika da pozovu na odgovornost političare i političke stranke koje su zemlju vodile četiri godine - rekao je Murphy.

Arnautović je na pitanje o probijenim rokovima i odgađanju izbora rekao da se vrši pritisak na SIP da donese odluku o odlaganju izbora i da bi to SIP dovelo u još veću nezakonitost nego što su to učinile institucije koje nisu osigurale sredstva.

- U zakonu jasno piše da su izbori prvog tjedna u listopadu. Stav kolegija je da opcija pomjerana izbora za 30-45 dana nije opcija jer je nezakonita.

Na isto pitanje je odgovorio i američki veleposlanik.

- Nemam puno toga za dodati, osim toga da očekujemo da nadležne institucije postupe u skladu sa svojim obvezama i SIP-u omoguće provođenje izbora. Očekujem i da će se Vijeće ministara sastati u što kraćem roku kako bi omogućio provođenje izbora.

Kavalec je poručila da računaju na Vijeće ministara i druge institucije da poduzmu sve korake koji su potrebni da se osiguraju sredstva za održavanje izbora.

Što ako se ne doznače sredstva SIP-u?

Veleposlanik Murphy je upitan što će se dogoditi ako se sredstva ne doznače SIP-u u narednih mjesec, dva. 

- SAD kao i međunarodna zajednica smo Vijeću ministara u nekoliko navrata uputili poruku da posjedujemo mehanizme kojima možemo osigurati da dođe do provođenja izbora. Nadamo se da će institucije ove zemlje izabrati drugi put i djelovati u skladu sa zakonskim obvezama - jasan je bio Murphy.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović je istaknuo da poduzimaju ogromne napore da nadoknade nedostatak sredstava. 

- Poništili smo 7 ponuda, donijeli smo unutarnju odluku i angažirali naše ljudstvo da radi prekovremeno da nadomjestimo angažiranje mladih ljudi koje inače angažiramo. SIP neće još dugo moći izdržati ovaj sustav rada, vidjet ćemo krajem tjedna da donesemo neke pametnije odluke.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:21