StoryEditor
Neočekivani susret

Mesić otkrio kako je spojio Milanovića i Izetbegovića i što su pričali

Piše desk  /  04.10.2021., 07:43h
‘‘Dodik nije predstavnik Srba, niti to može biti, kao što ni Šefik Džaferović ne predstavlja Bošnjake, niti Željko Komšić Hrvate. Oni su članovi Predsjedništva BiH, trijumvirat, i predstavljaju BiH. To je moj stav, i ja sam ga na sastanku iznio‘‘, rekao je Stjepan Mesić otkrivši za portal Tačno kako je on organizirao susret čelnika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića 29. rujna u Zagrebu.

Učinio je to, kako je izjavio, jer želi "da se obnove razgovori, da se snize tenzije i da se traži strategija kako uspostaviti bolje odnose". ''Dogovorio sam s Izetbegovićem da dođe u Zagreb i da se nas dvojica nađemo, i rekao mu da bih Milanoviću mogao predložiti da se nađemo sva trojica. Izetbegović se složio pa sam nazvao Milanovića, koji se također složio i rekao da se možemo naći u vili Weiss, u sklopu rezidencije hrvatskog predsjednika na Pantovčaku u Zagrebu. Na sastanku je sudjelovao i predstojnik predsjednikova ureda Orsat Miljenić, a razgovor je protekao u prijateljskoj atmosferi. Bili smo dosta slični u stavovima, premda svatko ima svoj stil i svoj mišljenje o mnogim temama'', rekao je Mesić.

Kaže kako ''treba obnoviti razgovore, sniziti tenzije i napraviti strategiju uspostave boljih odnosa''.

''Ako se samo kritizira i kritički nastupa u svim državama regije, to ničemu ne vodi. Treba nam strategija kako da se regija vrati u mirnodopsko stanje'', rekao je Mesić.

Istaknuo je kako sastanak Milanovića i Izetbegovića nije rezultirao konkretnim dogovorom kako to postići, kao ni kada će razgovori biti nastavljeni.

''Ne može Dodik odlaziti u Beograd i ondje predstavljati Srbe i Republiku Srpsku jer on nije njihov predstavnik. Zna se zakon: iz hrvatskog i bošnjačkog korpusa u Federaciji bira se po jedan član u Predsjedništvo BiH, ali za njih glasaju svi iz BiH. U RS bira se jedan u Predsjedništvo, ali i za njega glasaju svi. Članovi Predsjedništva BiH ne predstavljaju narode, nego cijelu državu, sve njezine građane. Problem je u tome što je RS dobrim dijelom etnički očišćena, pa tamo ima malo Hrvata Posavljaka, jer su im sela spaljena, a malo je i Bošnjaka. Ipak, ima ih, i treba postaviti pitanje zašto im se ne obnavljaju kuće, i zašto ih nitko ne zove da se vrate. O tome nismo posebno govorili, ali ja sam to kazao'', rekao je Mesić.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 06:55