StoryEditor

Merkel poručila Erdoganu - pretjerao si!

Piše D  /  29.07.2021., 16:08h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da apsolutno nema opravdanja za to što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan usporedio zabranu nekih političkih skupova u Njemačkoj sa nacističkom praksom.

Ona je rekla da Erdoganovi komentari samo "trivijalizuju i iskorištavaju nepojmljive patnje žrtava nacističkih zločina protiv čovječnosti", prenosi Rojters.

Merkel je priznala kako postoje duboke nesuglasice između Berlina i Ankare po pitanju slobode tiska i uhićenja njemačko-turskog novinara Deniza Yucela, prenosi Blic.

Ipak, kako je istakla, Njemačka ostaje posvećena poštovanju svoje slobode tiska, okupljanja i izražavanja.

Merkel je dodala kako će Njemačka i dalje dozvoljavati turskim političarima da u toj zemlji vode kampanju za referendum o ustavu, pod uvjetom da njihove posjete budu transparentno i blagovremeno najavljene i da budu u skladu sa njemačkim zakonima.

Njemačke vlasti su prošle nedjelje zabranile sastanke u dva grada, u kojima je Erdogan namjeravao da prikupi podršku milion i pol ljudi na referendumu koji je zakazan za travanj, a na kome se odlučuje o proširenju predsjedničkih ovlasti.

Erdogan je tim povodom u Istanbulu poručio kako Njemačka nema dodirnih točaka sa demokracijom i da su odluke o zabrani skupova "ravne nacističkom periodu".

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 10:13