StoryEditor
dnevni red

Mehmedović (SDA) želio raspravljati o "nezakonitim odlukama" Vijeća ministara BiH o imenovanjima, zastupnici odbili

Piše fena  /  23.02.2023., 16:16h

Zastupnici nisu podržali ni prijedlog zastupnika Šemsudina Mehmedovića (SDA) da se u dnevni red uvrsti točka „Nezakonite odluke Vijeća ministara BiH o imenovanju rukovodstva upravnih organizacija“.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio prijedlog zastupnika Safeta Keše (SDA) da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti točka „prijedlog zaključka Predstavničkog doma PSBiH kojim se od Tužilaštva BiH, u skladu sa zakonom, traži procesuiranje predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog javnog negiranja genocida u Srebrenici“.

Ovaj prijedlog nije imao potrebnu entitetsku većinu glasova te nije uvršten u dnevni red.

Kešo je kazao da se 21. veljače ove godine Milorad Dodik javno oglasio povodom odluke visokog predstavnika u BiH o izmjeni Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari i tom prilikom kazao „tamo se, u Srebrenici, nije desio genocid i svi to znaju“.

- Ovom svojom izjavom Milorad Dodik je vrlo eksplicitno i javno negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen i potvrđen nizom pravosnažnih presuda donesenih od strane najviših međunarodnih sudskih instanci, nekih nacionalnih sudova stranih zemalja i Suda BiH, čime je počinio kazneno djelo za koje je Kazneni zakon BiH predviđa kaznu zatvora - naveo je Kešo.

Zastupnici nisu podržali ni prijedlog zastupnika Šemsudina Mehmedovića (SDA) da se u dnevni red uvrsti točka „Nezakonite odluke Vijeća ministara BiH o imenovanju rukovodstva upravnih organizacija“.

Na dnevnom redu današnje sjednice je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Šerif Špago (SDA), koji će  zastupnici razmatrati u prvom čitanju.

Predlagač je u obrazloženju pojasnio da podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plaće proračunskim korisnicima.

- S obzirom na to da je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i plaćama, od najniže do najviše plaće, te da je nacrtom zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu izvršen obračun plata primjenom osnovice u visini od 630 KM, čime bi došlo do još većeg nesrazmjernog povećanja plata za radna mjesta s većim koeficijentima, podnosimo prijedlog ovog zakona kako bi se uravnotežile plaće proračunskim korisnicima - navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženog zakona.

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma je podržala principe predloženog zakona.

Predstavnički dom će razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, koji je predložio poslanik Denis Zvizdić (NiP), a koji predviđa da se riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe predloženog zakona.

Pred poslanicima će ses naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač također poslanik Denis Zvizdić, s mišljenjem nadležne komisije.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila da je prijedlog ovog zakona usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, te je Predstavničkom domu dostavila negativno mišljenje.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o imenovanju članova Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Federacije BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog odluke o imenovanju sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnici bi trebali dati suglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:10