StoryEditor
odnosi

Medvedev: Rusko-američki odnosi desetljećima se neće poboljšati

Piše fena  /  22.02.2024., 15:32h

Rusko-američki odnosi neće se poboljšati u narednim godinama, pa čak i desetljećima, izjavio je u četvrtak zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu za lokalne medije.

- Moj trenutni položaj omogućava mi da govorim kategoričnije i otvorenije nego u drugim periodima - kazao je Medvedev, dodajući da će, po njegovom mišljenju, Rusiji i Sjedinjenim Državama biti nemoguće da poboljšaju odnose u godinama koje dolaze.

Rekao je da obje zemlje neće moći razvijati normalne veze u narednim godinama nakon onoga što se desilo, bez obzira tko je na vlasti u Washingtonu.

Medvedev je ponovio da Moskva nikada nije odbila pregovarati s Kijevom jer je Ukrajina ta koja zabranjuje razgovore, ali pokušaji zapadnih zemalja da usmjere Ukrajinu u tom pravcu ostali su bezuspješni.

On je rekao da će ruski preduvjeti za takve pregovore biti "priznanje rezultata specijalne vojne operacije", dodajući da Ukrajina pokušava odgoditi pregovarački proces iz straha od trenutnog poraza, prenosi Xinhua.​

Dnevnik.ba

27. srpanj 2024 04:04