StoryEditor

Međunarodne postrojbe napustile ključnu zračnu bazu u Afganistanu

Piše D  /  02.07.2021., 11:07h

Pripadnici svih međunarodnih postrojbi napustili su u petak Bagram, najveću američku vojnu bazu u Afganistanu, u trenutku kada se trupe NATO-a spremaju na konačno povlačenje iz te ratom poharane zemlje.

Baza, koja se nalazi sat vremena vožnje sjeverno od prijestolnice Kabula, bila je središte vojnih operacija SAD-a gotovo dva posljednja desetljeća, prenosi Hina.

Glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane Fawad Aman potvrdio je da su Bagram međunarodne snage napustile u četvrtak u noći i da su bazu predale afganistanskim snagama.

"Afganistanske nacionalne i obrambene snage štitit će bazu i koristiti je za borbu protiv terorizma", dodao je Aman.

Za sada nema službene informacije gdje se nalaze američke i koalicijske snage koje su napustile bazu.

Povlačenje najavljeno do 11. rujna

Dužnosnik SAD-a, koji je tražio da ostane neimenovan, rekao je da glavni zapovjednik vojske SAD-a u Afganistanu, general Austin Miller, "još uvijek zadržava sposobnosti i ovlasti da štiti snage" koje su vjerojatno ostale u Kabulu kako bi štitile veleposlanstvo SAD-a i strateški važnu kabulsku zračnu luku.

Reagirajući na evakuaciju zračne baze, glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da se radi o "pozitivnom koraku" koji zemlji može omogućiti stabilnost i mir.

Umirovljeni afganistanski general Aminullah Amarkhail je rekao da to znači da afganistanske strane više neće imati potporu iz zraka, iako se suočavaju sa sve žešćom ofenzivom talibana diljem zemlje.

Povlačenje međunarodnih trupa dio je sporazuma između SAD-a i talibana kao preduvjeta za povratak militanata mirovnim pregovorima s afganistanskom vladom.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je povlačenje iz Afganistana do 11. rujna.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 12:42