StoryEditor

Medijima milijunske kazne zbog objavljivanja dijelova optužnice protiv vatikanskog rizničara

Piše D  /  04.06.2021., 09:06h

Dvanaest medijskih tvrtki mora platiti ukupno 1,1 milijun australskih dolara kazne zbog objave dijelova optužnice protiv bivšeg vatikanskog rizničara Georgea Pella za seksualno zlostavljanje djece, odredio je Australski sud u petak.

Kardinala Pella, bivšeg vatikanskog rizničara i nekadašnjeg savjetnika pape Franje, porota je u prosincu 2018. osudila za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u katedrali u Melbourneu 1996. godine. Osuđen je na šest godina zatvora pod optužbom za seksualno zlostavljanje djece, a proveo je 405 dana u zatvoru u Melbourneu zbog pet presuda prije nego što je pušten na slobodu. Australski Visoki sud u travnju prošle godine jednoglasno je poništio presudu.

Medijima je bilo zabranjeno izvještavati o procesu i presudi iz 2018. godine kako ona ne bi utjecala na drugo suđenje, koje je kasnije odbačeno. Dio australskih medija ipak je pisao o slučaju, te se 12 medija i 18 novinara zbog toga koncem prošle godine našlo na optuženičkoj klupi.

Nakon što je država pristala odbaciti sve optužbe protiv novinara i urednika, dvanaest medija, većinom u vlasništvu tvrtke Nine Entertainment Co i News Corpa Ruperta Murdocha, u veljači ove godine priznalo je krivnju za kršenje naredbe o zabrani otkrivanja informacija iz procesa.

Sudac Visokog suda savezne države Viktorije John Dixon u petak je donio presudu nakon što je utvrdio kako su medijske kuće "ugrozile naredbu o zabrani umanjujući njezin smisao ili učinkovitost izvještavajući suprotno njezinim odredbama".

Kazao je kako ne prihvaća obranu medijskih kuća da su zabranu prekršile u iskrenom uvjerenju da njihov način izvještavanja nije suprotan odredbama zabrane.

Među optuženima su Sydney Morning Herald, Australian Financial Review, radiostanice 2GB i Channel Nine, a najvišu zbirnu kaznu, u visini 450 tisuća australskih dolara (oko 2,1 milijun kuna), mora platiti list The Age u vlasništvu Nine Entertainmenta, dok portal news.com.au News Corpa mora za samo jedan online članak platiti kaznu od 400 tisuća australskih dolara (oko 1,9 milijun kuna), prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. listopad 2021 16:08