StoryEditor
Državna matura

Maturanti ljutiti zbog pitanja iz matematike: “Dabogda im se svima ukiselilo mlijeko"

Piše desk  /  28.06.2022., 10:33h

“U ponedjeljak je održan zadnji ispit na ljetnom roku ovogodišnje državne mature u Hrvatskoj i to iz predmeta Matematika, a čini se kako je učenicima na višoj razini najviše muke zadalo pitanje o kiselom mlijeku.

Kako prenosi srednja.hr, od maturanata se tražilo da odrede koliko vremena treba da se mlijeko pri određenoj temperaturi ukiseli.

"Dabogda im se svima mlijeko ukiselilo kad budu ispravljali ove testove", napisao je jedan nezadovoljni maturant u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. te skupio mnoštvo lajkova.

Na nižoj razini ispita učenici su muku mučili s izračunavanjem promjera ljudske dlake.

"Ispit je bio vrlo težak i ispunjen nebitnim zadacima. Kakav promjer ljudske dlake, kakva pud? Frustriran sam i ne znam kako ću proći", požalio se za spomenuti portal maturant Gabrijel.

Ove godine matura iz matematike imala je deset pitanja više nego prijašnjih godina, a maturanti se slažu kako nije bilo nimalo lagano.

"Cijela geometrija mi je bila katastrofa izuzevši jedan zadatak koji je bio vezan za Pitagorin poučak. Pohađala sam pripreme bez kojih ne bih znala ni ovo malo što sam znala", ispričala je Maria za srednja.hr.

"Nažalost, dodatnih 10 zadataka više od prijašnjih matura rezultiralo je time da nisam ni stigao posvetiti se zadnjem setu zadataka. A smatram da je to ujedno i bila najveća greška NCVVO-a. Neki zadaci su bili slični kao i s prošlih matura, ali nije ih bilo puno. Sve u svemu, ispit mi je bio teži od prijašnjih matura zbog same količine zadataka", složio se Roko.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 18:56