StoryEditor

Mattis potpisao Trumpovu zapovijed o povlačenju vojske iz Sirije

Piše D  /  24.12.2018., 09:12h

Na taj način je izvršena odluka predsjednika Donalda Trumpa  koja je pridonijela Mattisovoj ostavci prošlog tjedna.

Zapovijed je potpisana nakon što je Trump u nedjelju objavio da će Mattisa zamijeniti dva mjeseca ranije nego što se očekivalo. Dužnosnici kažu da je predsjednika na taj potez nagnala ljutnja zbog kritika njegove vanjske politike u Mattisovom pismu ostavke, prenosi Hina.

- Izvršna zapovijed za Siriju je potpisana - priopćio je glasnogovornik ministarstva e-mailom agencije u poruci koja nije sadržavala ostale pojedinosti. Samo potpisivanje je bilo očekivano.

Dužnosnici su upozoravali na predviđene rokove, no povlačenje bi moglo početi već idućih tjedana. Viši dužnosnik je rekao da se radi na planu povlačenja.

U srijedu je Tramp rekao da povlači američke vojnike iz Sirije, obrazloživši odluku cijenom angažmana u životima vojnika SAD i novcu poreznih obveznika.

Mattis, koji se zalagao za NATO i tradicionalna američka savezništva, što ga je često dovodilo u spor s Trumpom, savjetovao je da se SAD ne povuče iz Sirije te je i to bio jedan od faktora koji su pridonijeli odluci o ostavci.

U pismu ostavke Mattis je rekao da će s dužnosti otići krajem veljače kako bi dao vremena za potvrdu njegova nasljednika. No, američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je najavio da će Mattisa zamijeniti Patrick Shanahan već 1. siječnja.

Izvor upoznat sa situacijom je otkrio da Trumpu smeta pažnja koju je dobilo Mattisovo pismo ostavke.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 00:13