StoryEditor

Masovni prosvjedi seljaka diljem EU: "Kraj poljoprivrede je kraj civilizacije"

Piše hina  /  31.01.2024., 14:37h

Francuski i belgijski poljoprivrednici postavili su desetke blokada na cestama kako bi izvršili pritisak na vlasti da ublaže stroge ekološke propise i zaštite ih od rastućih troškova i jeftinog uvoza.

Prosvjedi su se raširili po cijeloj Europi. Španjolski poljoprivrednici rekli su da će im se pridružiti, a tisuću talijanskih poljoprivrednika planira sudjelovati na prosvjedu u Bruxellesu u četvrtak kako bi izvršili pritisak na čelnike EU koji se sastaju u tom gradu da djeluju. Njemački i rumunjski poljoprivrednici koji imaju slične probleme također su izišli na ulice.

Poljoprivrednici se tuže da nisu dovoljno plaćeni i da ih guše porezi i ekološki potezi te nepoštena konkurencija iz inozemstva.

"Kraj poljoprivrede, kraj civilizacije"

"Ako ovako nastavimo, kraj poljoprivrede značit će kraj civilizacije", rekao je 28-godišnji belgijski poljoprivrednik Adelin Desmecht, tužeći se na previše zakonskih propisa i papirologije. 

U Francuskoj, dugi redovi traktora približili su se Parizu i veletržnici Rungis na kojoj se prodaju domaći i uvozni proizvodi, što je crvena linija za vladu koja do sada nije intervenirala kako bi uklonila blokade.

Podignuto je stotinjak blokada, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, upozorivši prosvjednike da ne blokiraju zračne luke, Rungis i glavni grad. Televizijska postaja BFM TV prikazala je snimku okršaja kod rijeke Loire gdje je policija zaustavila traktore koji su željeli otići u Pariz.

U Belgiji, prosvjednici su blokirali pristupne ceste prema kontejnerskoj luci Zeebrugge. U blokadi je sudjelovalo više od stotinu traktora. Blokirana je bila i važna autocesta, po mjesnim medijima. Francuski poljoprivrednici izborili su nekoliko ustupaka. Vlada je odustala od planova da postupno smanji subvencije za poljoprivredni dizel.

Europski povjerenici u srijedu su predložili ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i veću fleksibilnost u pravilima za odmaranje zemljišta.

Uvoz iz Ukrajine, kojoj je EU ukinuo kvote i carine nakon ruske invazije u veljači 2022., i obnovljeni pregovori o sklapanju trgovinskog sporazuma s Mercosurom (Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj) izazvali su nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog nepoštene konkurencije za šećer, žito i meso.

Europski poljoprivrednici moraju ispuniti određene uvjete, uključujući odmaranje 4 posto zemljišta kako bi se priroda obnovila, premda već postoji privremeno izuzeće zbog rata u Ukrajini i prehrambene sigurnosti.

Prosvjedi širom Europe održavaju se uoči izbora za Europski parlament u lipnju na kojima jača potpora za krajnju desnicu, koja sve bolje stoji među poljoprivrednicima. U Italiji, poljoprivrednici su zadnjih dana blokirali promet stotinama traktora kod pristupnih točaka autocesti u blizini Milana, u Toskani i drugdje.

Više od tisuću poljoprivrednika sudjelovat će na prosvjedu u četvrtak ispred Europskog parlamenta u Bruxellesu, priopćio je poljoprivredni lobi Coldiretti. Dogovor o odmaranju zemljišta mogao bi se postići, no trgovinski sporazum s Mercosurom je sporniji.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire ponovio je u srijedu da Pariz ne želi potpisati sporazum u sadašnjem obliku jer ne postoje jamstva da će uvezeni proizvodi poštivati europska pravila. No Europska komisija i dalje želi sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini s tim južnoameričkim blokom.

Le Maire je također u intervjuu za francuski radio CNews/Europe 1 rekao da će pojačati kontrole velikih francuskih i europskih maloprodajnih lanaca kako bi se osiguralo da pošteno plaćaju francuske poljoprivrednike.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je 230 milijuna eura dodatne pomoći francuskim proizvođačima vina koje pritišće pad potražnje. 

Dnevnik.ba

18. srpanj 2024 06:02