StoryEditor

Mađarski ministar: "Zbog tromosti EU okrenuli smo se nabavci ruskog cjepiva

Piše D  /  27.01.2021., 07:01h

Iako je Mađarska kao članica EU dio službenog mehanizma za nabavku cjepiva, vlasti ove države odlučile su se za nabavku 2 milijuna doza ruske vakcine Sputnik V, što je izazvalo suprotne komentare unutar EU.

"Očekivanja od EU bila su zaista visoka, ali sada vidimo da distribucija cjepiva ide znatno sporije te se državama isporučuje manje cjepiva nego što je obećano na početku. I pored toga, neke europske institucije i birokrati nastavljaju napadati zemlje koje žele pronaći alternativne načine za nabavku cjepiva. Ovo je trenutno najvažnije pitanje i mi želimo spasiti živote naših građana", rekao je Szijjarto, prenosi Hina.

Mađarski šef diplomacije osvrnuo se i na podatak da farmaceutske kompanije isporučuju znatno više doza zemljama koje su izvan EU nego što je to slučaj s europskim tržištem.

"Proizvođači koji su postavili Europsku uniju u sami vrh na listi prioriteta isporučuju više cjepiva Velikoj Britaniji, Izraelu i SAD-u nego zemljama članicama. To je činjenica i mislim da bi se bar trebali udostojiti objasniti razloge za takvu odluku", rekao je on.

Mađarska je prije šest dana odobrila upotrebu ruske vakcine Sputnik V, a premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je kako država planira nabaviti i milijun doza cjepiva kineske kompanije Sinopharm.

Proces cijepljenja u Mađarskoj započeo je prije nekoliko dana te je do sada cijepljeno 1,6 posto populacije. Mađarska i dalje pri cijepljenju stanovništva koristi preostale zalihe vakcina iz europskog programa te će po njihovom isteku početi cijepljenje stanovništva ruskom vakcinom, čije su doze već pristigle u ovu zemlju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:17