StoryEditor
Peter Szijjártó

Mađarska ponudila pomoć svojih ambasada da BiH dobije odluku o početku pregovora s EU

Piše desk  /  03.03.2024., 10:40h

Čestitka mađarskog ministra Petera Szijjárta povodom Dana neovisnosti BiH simbolična je potvrda otvaranja novog poglavlja u odnosima dvije države. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH primljena je i kao dokaz unaprjeđenja suradnje dva Ministarstva, uspostave boljih diplomatskih odnosa dvije države i poštivanja teritorijalnog integriteta BiH.

Istovremeno, kako saznaje “Avaz”, Mađarska je ponudila pomoć svojih diplomatsko – konzularnih predstavništava u svijetu u naporima da BiH na sjednici Europskog vijeća 21. ožujka dobije odluku o početku pregovora o članstvu u EU. Tim povodom, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković dobio je i poziv ministra Szijjárta na godišnji sastanak ambasadora ove zemlje, koji će biti održan 6. marta.

Podsjetimo, ministri Szijjárto i Konaković su 26. siječnja potpisali Akcioni plan o prioritetnoj podršci Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Ministarstvu vanjskih poslova BiH na putu ka evropskim integracijama. Inače, Mađarska od 1. srpnja ove godine preuzima predsjedavanje Vijećem EU, a kao jedan od ciljeva mađarskog predsjedavanja najavljeno je ubrzavanje procesa integracije zemalja zapadnog Balkana.

U odnosima BiH i Mađarske ni do sada nije bilo otvorenih pitanja, ali vlast predvođena Viktorom Orbanom važi za jednog od rijetkih saveznika, pa i prijatelja predsjednika RS Milorada Dodika i njegovog zaštitnika od sankcija unutar EU.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 17:55