StoryEditor
francuski predsjednik

Macron traži ‘istinu i pravdu‘ u istrazi ubojstva više od stotinu Palestinaca

Piše fena  /  01.03.2024., 11:48h

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u petak da je "ljutit" zbog pucnjave na više od stotinu Palestinaca koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć u Gazi i zatražio je “istinu i pravdu” u vezi s ulogom izraelskih vojnika u incidentu.

Zdravstvena služba Gaze priopćila je da su izraelske snage u četvrtak ubile više od stotinu Palestinaca dok su čekali isporuku pomoći. Izrael je za pogibije okrivio masu koja je okružila kamione s pomoći, navodeći da su žrtve pregažene.

- Duboko ogorčenje slikama koje dolaze iz Gaze gdje su izraelski vojnici gađali civile, i izražavam najoštriju osudu te pucnjave i pozivam na istinu, pravdu i poštovanje međunarodnog prava - navodi Macron u objavi na društvenoj mreži X.

Kazao je kako je imperativ da se odmah uspostavi primirje u ratu.

Govoreći na radiju France Inter u petak, ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne kazao je da će Pariz podržati poziv Ujedinjenih naroda na neovisnu istragu.

- Humanitarna situacija katastrofalna je već nekoliko tjedana, i ono što se dogodilo neobranjivo je i neopravdano. Izrael treba da bude u stanju da to čuje i mora da prestane s tim - kazao je Sejourne za France Inter.

- Otišli smo i korak dalje, ljudi se bore za hranu i dolazi do nereda. Čuo sam zahtjev glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za pokretanje neovisne istrage i mislim da će Francuska to podržati - izjavio je Sejourne, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 05:07