StoryEditor
francuski novinari tvrde

Macron skreće u "desno"

Piše fena  /  17.01.2024., 16:05h

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio je otvoriti put politikama koje su nepogrešivo na političkoj desnici. To je jednoglasna presuda javnosti nakon što je u utorak navečer održao dugačku televizijsku konferenciju za novinare, navodi BBC.

Promovirao je obavezno nošenje uniforme u školama, razbijanje narko-bandi i korake za povećanje stope nataliteta u Francuskoj.

Lijevo-orijentirani komentatori žalili su se zbog njegovog očiglednog pomaka od političke ravnoteže koju je isticao posljednjih godina.

Ali, oni su rekli da su uvijek i sumnjali da njegovo srce zapravo "pripada desnici".

Komentatori s desne strane političkog spektra rekli su da su oduševljeni njegovim očitim preobražajem ka njihovim stavovima, ali sumnjaju da je sve zapravo obmana.

Macron je govorio dva i po sata pred oko 100 novinara koji su se okupili u Salle des Fêtes u Jelisejskoj palači.

Predsjednikov govor je svakako sugerirao da je ponovo kalibrirao svoj program kako bi se suprotstavio rastućem izazovu tvrdo desnih nacionalista Marine Le Pen.

Smatra se da će njena stranka Nacionalni skup (RN) biti vodeća na europskim izborima u lipnju.

Razvijajući svoju ideju o "građanskom prenaoružavanju", rekao je da je usađivanje francuskih republikanskih vrijednosti u školsku djecu ključ da "Francuska ostane Francuska".

- Svaka generacija mora da nauči što znači Republika - njenu povijest, dužnosti, prava, jezik, poštovanje... i moraju to da uče od malih nogu - rekao je on.

On je kazao da bi nošenje školske uniforme - ideju koju je do sada podržavao samo dio političke desnice - postalo obvezno od 2026. godine ako bi eksperiment u 100 škola sljedeće godine bio ocijenjen uspješnim.

Podržao je učenje i pjevanje državne himne u školama, ceremonije uručenja školskih diploma i obaveznu građansku službu za 16-godišnjake. Ne ulazeći u detalje, obećao je i mjere za kontrolu količine vremena koje djeca provode pred ekranima.

Ali predsjednikovo najupečatljivije odstupanje od konzervativnog plana bilo je obećanje više "natalne" politike kako bi se suprotstavio padu nataliteta u Francuskoj. U 2023. godini rođeno je manje od 700.000 beba, prvi put od Drugog svjetskog rata.

O takvim politikama se u francuskoj štampi često izvještava kao o nadležnostima "reakcionarnih" vlada poput vlade premijera Viktora Orbana u Mađarskoj.

Ali Macron je rekao da želi da poveća pristup tretmanima za neplodnost i stvori novi i velikodušniji sistem roditeljskog odsustva.

Zajedno sa obećanjima o nastavku borbe protiv ilegalne imigracije i suzbijanju narko-bandi, u reakciji ljevičarskog lista Libération, Macron je iznio "zastarjelu, ili bolje reći konzervativnu viziju Francuske."

Le Monde je naveo da predsjednik "flertuje s nostalgijom za Francuskom iz prošlosti".

Za konzervativni list Le Figaro, međutim, "predsjednik je otvoreno raskinuo s neprestanom oscilacijom koja je karakterizirala njegovu politiku.

- Nikada se nije toliko približio očekivanjima javnosti i zbog toga moramo biti sretni - navodi Le Figaro.

30. travanj 2024 03:22