StoryEditor
krši brexit

Macron prijeti odmazdom: Francuska optužuje Veliku Britaniju zbog ribolova

Piše desk  /  29.09.2021., 17:16h
Francuska je u srijedu optužila Veliku Britaniju da se igra politike s ribolovnim pravima poslije Brexita nakon što su London i otok Jersey odbili izdati dozvole desecima francuskih brodova za ribolov u britanskim teritorijalnim vodama.

Britanija je objavila da je otvorena za daljnje pregovore s brodovima koje je odbila i dodala da oni nisu podnijeli dokaze o ranijem ribarenju u tim vodama koji su potrebni za nastavak ribarenja u zoni od šest do 12 nautičkih milja. 

Francuska ministrica za pomorsku politiku Annick Girardin rekla je da Britanija ne poštuje sporazum o Brexitu.

"To je novo odbijanje Britanaca da ispune uvjete sporazuma o Brexitu unatoč svom poslu koji smo zajedno obavili", priopćila je Girardin. 

"Britanci ne bi smjeli uzimati francuski ribolov kao taoca u političke svrhe", rekla je. 

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona zaprijetila je odmazdom. 

Ribolov i kontrola britanskih voda bila je vruća tema tijekom britanskog referenduma za napuštanje EU-a 2016. Britanski ribari otad optužuju vladu da ih je prodala time što je dopustila međunarodnim brodovima da nastave s ribolovom u britanskim vodama. 

Britanija je priopćila da je izdala dozvole gotovo 1700 plovila za ribolov u zoni do 200 nautičkih milja, a izdano je i još 105 dozvola za plovila za ribolov u zoni od šest do 12 nautičkih milja onima koji su ranije operirali u tom području. 

Britanija i Francuska rasporedile su ranije ove godine ophodne brodove u vode kod Jerseyja nakon prosvjeda francuskih ribara koji su se bunili da su nepravedno isključeni iz bogatih ribolovnih područja.

Dnevnik.ba

05. veljača 2023 12:51