StoryEditor
francuski predsjednik

Macron: "Francuska nije zaboravila Srebrenicu ni više od 8.000 žrtava. Ovdje se dogodila jedna od najgorih tragedija u modernoj povijest"

Piše desk  /  12.04.2024., 09:34h

Francuska se pridružila kao kosponzor Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja treba biti izglasana u Generalnoj skupštini UN-a, a to je danas potvrdio i predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je u videoobraćanju poručio da Francuska pamti i uvijek će pamtiti patnju koju je Bosna i Hercegovina iskusila prije 25 godina u najmračnijim trenucima koje je Europa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata.

"11. srpnja1995. i u danima koji su uslijedili ovdje u Srebrenici u BiH se dogodila jedna od najgorih tragedija u modernoj povijesti. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni. S dubokim emocijama pozdravljam preživjele žrtve genocida i njihove obitelji i izražavam iskreno saučešće", poručio je Macron.

Generalna skupština UN-a će 2. svibnja raspravljati i o Rezoluciji o Srebrenici što je pitanje koje je već sada izazvalo brojne reakcije u regiji.

Dok su političari iz dijela BiH većinski pozdravili ovakav korak, iz Srbije i RS-a stigle su brojne osuđujuće reakcije te je navedeno kako se ovom rezolucijom zapravo želi stigmatizirati cjelokupni srpski narod.

Nacrt Rezolucije o Srebrenici u svojoj preambuli nigdje ne spominje ni Republiku Srpsku kao ni Srbiju pa tako sve izjave dužnosnika iz bh. entiteta kao i susjedne zemlje na određeni način padaju u vodu.

Ono što se naglašava, a što je i očekivano, jeste presuda Međunarodnog suda u Hagu u kojoj se naglašava kako je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine.

Prijedlog rezolucije otišao je u ime 17 zemalja na 193 adrese država članica Ujedinjenih naroda.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 15:50