StoryEditor
francuski predsjednik

Macron: Europa mora izbjeći da bude uvučena u sukob između Kine i SAD-a oko Tajvana

Piše fena  /  10.04.2023., 20:58h

Europa mora smanjiti svoju ovisnost o Sjedinjenim Državama i izbjeći da bude uvučena u sukob između Kine i SAD-a oko Tajvana, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu u predsjedničkom zrakoplovu na povratku s trodnevne državne posjete Kini.

U razgovoru s POLITICO-m i dva francuska novinara nakon što je proveo oko šest sati u razgovorima s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tijekom posjeta, Macron je naglasio svoju omiljenu teoriju o "strateškoj autonomiji" za Europu, vjerojatno predvođenu Francuskom, da postane "treća supersila".

Rekao je da je "veliki rizik" s kojim se Europa suočava da "bude uhvaćena u krize koje nisu naše", što je sprečava u izgradnji svoje strateške autonomije.

Xi Jinping i Komunistička partija Kine s entuzijazmom su podržali Macronov koncept strateške autonomije i kineski se zvaničnici neprestano pozivaju na njega u svojim odnosima s europskim zemljama. Stranački čelnici i teoretičari u Pekingu uvjereni su da je Zapad u padu, a Kina u usponu i da će slabljenje transatlantskih odnosa pomoći ubrzati taj trend.

- Paradoks bi bio da, nadvladani panikom, vjerujemo da smo samo sljedbenici Amerike. Pitanje na koje Europljani trebaju odgovoriti jeste to da li je u našem interesu ubrzati krizu na Tajvanu? Ne. Još gore bi bilo misliti da mi Europljani moramo postati sljedbenici te teme i ugledati se na agendu SAD-a i kinesku pretjeranu reakciju - rekao je Macron u intervjuu.

Samo nekoliko sati nakon što je njegov zrakoplov napustio Guangzhou i krenuo nazad u Pariz, Kina je pokrenula velike vojne vježbe oko samoupravnog otoka Tajvana, koji smatra svojom teritorijem, ali su SAD obećale da će ga naoružati i braniti.

04. prosinac 2023 23:02