StoryEditor
rezime ftv-a

Lovrinović: Još ima vremena, ako se ne dogovorimo Vijeće ministara bi moglo ostati u tehničkom mandatu

Piše desk  /  29.03.2022., 08:01h
Gost jučerašnjeg izdanja Rezimea FTV-a bio je Nikola Lovrinović, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH i predsjedatelj i Kluba zastupnika HDZ i HNS.

Kaže da se vode određene aktivnosti da se nastave pregovori o izmjenama Izbornog zakona.

"Još uvijek relativno ima vremena do onog zakonskog roka za raspisivanje izbora da se nešto dogovori, da se nađe rješenje za sva pitanja koja su razgovarana mjesecima, pa i godinama. Neke aktivnosti se spremaju, neke se događaju, imaju neke deklaracije, neke rezolucije i ovo što se donosi u Europskom parlamentu, sve to daje poticaja da se još jedanput pokuša. Svi akteri govorili su da je to prilično bilo dogovoreno i da se veliki dio tih aktera nadao da će to biti završeno i da će se ipak nešto postići, međutim nije tako. Problem je što je malo vremena za aktivnosti koje se trebaju provesti u domovima, a i već smo ušli u izbornu godinu i vjerojatno su svi politički akteri oprezni. Međutim, istovremeno su po meni i šansa jer velike stvari se događaju u krupnim događajima, veliki lider se postaje kad treba biti lider za ono za što se zalaže. Nadati se, ako se dosad nitko takav nije ispoljio, da će se možda u ovoj završnoj utrci pojaviti jedna ili dvije hrabre figure koje će kazati - stojimo iza ovoga i neka to bude."

Pojašnjava da je jedan dio trenutnog Izbornog zakona Ustavni sud proglasio ništavnim i izbrisao ga.

"To je situacija slična poziciji u Mostaru. Nemoguće je implementirati bilo kakve provedene izbore, nemoguće je uspostaviti Federalni Dom naroda, a samim tim i Dom naroda na razini BiH. Prema tome, izbori su na određeni način nezakoniti. Dovodi se u pitanje i održavanje izbora zato što poslije toga imamo možda još i veći problem. Onda ćete imati stara tijela vlasti, recimo Vijeće ministara u tehničkom mandatu, Vladu FBiH koja je i inače u tehničkom mandatu pa bi se to još dalje produžilo, ako se ne mogu implementirati izbori dobili biste to da ne bi ste znali tko bi to uopće raspetljao. Mi imamo problema i bez toga. Red bi bio dogovoriti izmjene kojima smo tako blizu i doći do nekog rješenja, da barem ove izbore provedemo koliko-toliko u demokratskom ozračju, s tim što bi se uz to vjerojatno mogao kačiti jedan dio onih izmjena koje se odnose na integritet izbornog procesa."

Navodi da ne postoje zakonski okviri da Vjekoslav Bevanda donosi proračun.

Lovrinović smatra da su i unitaristi i separatisti osjetili da je trenutak da ostvare svoje političke ciljeve.

"Kod promjene bilo kojeg zakona ide se na ustavne promjene. Druga opcija od tih promjena bilo kojeg zakona ili donošenja nekog novog zakonskog rješenja smatra oduzimanjem svojih ovlasti. Od prošlog mandata situacija je postajala sve neuralgičnija i onda ste došli do trenutka da više ništa nije moguće riješiti. Sve ono što se čak nekada dogovorilo dolazi u pitanje. Samo zato što su se izbacili ti ciljevi koje su određene političke opcije osjetile kao trenutak da je vrijeme da sad provedu ono što su zamislile. Hajde neka je to tako i legitimno, ali zna se kako se to radi. Do 2001. smo funkcionirali vrlo dobro, poslije toga počinju nekakve promjene."

Kaže da u svim normalnim država zakonska rješenja, izmjene i dopune nudi Vijeće ministara.

"Kod nas puno toga nije normalno zato što su neki zamislili da je sad trenutak da krenu u nešto drugo. Da ne poštuju Ustav, da ne poštuju odredbe koje smo se dogovorili, nego žele nametati rješenja. Naravno da onda oporbene stranke, iz raznoraznih razloga, koriste taj prostor, ali je nevjerojatna situacija da parlamentarna većina ne funkcionira i to već drugi mandat."

U petom mjesecu bi moglo doći do izmjena Zakona o trošarinama

Kada je riječ o ukidanju trošarina na gorivo navodi da su predlagači predlagali da to bude do kraja godine, a da iz RS-a traže da se to svaki mjesec gleda.

"Mi smo predložili, kao pomirbeno rješenje, da bude šest mjeseci s mogućnošću da Vijeće ministara to produži još tri mjeseca. Doista se ulazi u tu priču, u tu vrstu izmjena bez posebne analize. Nikad ne znate koliko je to novca, što će biti u prazninama koje se stvore na taj način, hoće li to doista na tržištu nafte i naftnih derivata značiti smanjenje, kad svaki dan imate drugu nabavnu cijenu. U Domu naroda je hitna procedura zaustavljena što znači ako se Kolegij Doma naroda dogovori na narednoj sjednici može proći taj zakon. Ali oborili su hitnu proceduru, očito neće htjeti to, ići će bar po skraćenom postupku što znači da bi negdje u 5. mjesecu moglo doći do tih izmjena."

Lovrinović pojašnjava da su izmjene i dopune Zakona o javnim nabavama prošle Zastupnički dom.

"One su prijedlog Vijeća ministara. Kolega iz RS-a nije bilo tako da su oni bili s tim suglasni, ali opet ta priča koja je nastupila nakon donošenja Zakona gospodina Inzka o negiranju genocida. Dakle, ako je Vijeće ministara predložilo to znači da su i kolege iz RS-a za to. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u prošao Zastupnički dom, treba proći Dom naroda. I prijedlog je Vijeća ministara. To su samo najnužnije izmjene u ta dva zakona koje su prihvatljive Uredu Europske komisije i smatrali bi to kredibilnim naporom. Zakon o sukobu interesa nije prošao Vijeće ministara. Mi smo od polovine trećeg mjeseca prošle godine formirali ekipe između sebe, parlamentarna većina konačno, i ja sam konačno mislio da će nešto krenuti. Krenulo je bilo, dogovorili smo Zakon o sukobu interesa, pozvali ministra pravosuđa koji je iz naših redova, s nama je sjedio, bili su predstavnici SDA, SNSD-a i HDZ-a i mi smo dogovorili od članka do članka Zakon i dali njemu zadaću da s njim ide na Vijeće ministara. On je to poslao na Vijeće ministara i Uredu gospodina Sattlera koji je zatražio mišljenje Venecijanske komisije. Venecijanska komisija nije pozitivno ocijenila  taj naš prijedlog. Ja sam kolege pitao imamo li mi snage, kao parlamentarna većina, da donesemo te zakone koji su iz tih uvjeta. Bilo je pozitivno mišljenje da hoćemo tako. Kad svane, kad progovori netko iz međunarodnih organizacija, odmah određene stranke kažu - pa znate, bilo bi dobro razmisliti. Mi tražimo antikoruptivni, preventivni zakon, a po nama taj zakon koji se predlagao nekad prije i sad što je predložen ima obilježja Kaznenog zakona."

Ističe da je, kada je u pitanju agresija Rusije na Ukrajinu, stav jasan i da nema nikakve dileme.

"Nema jedinstvenog stava o NATO-u. Tu je eksplicitan stav kolega iz RS-a da nisu za članstvo u NATO. I ako živimo u istoj državi mi to moramo čuti. Neću reći uvažiti, ali moramo čuti. Na početku je bio problem radi MAP-a, pa je Predsjedništvo napravilo jedan određeni napredak", zaključio je Lovrinović.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 21:46