StoryEditor

Lovrinović: HDZ BiH će podržati set zakona o trošarinama

Piše D  /  14.12.2017., 03:12h

Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH u zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović je u pauzi zasjedanja Doma izjavio novinarima da će taj klub podržati set zakona o trošarinama koji bi danas trebao biti razmatran.

On je kazao da su ovi zakoni bili pet puta u parlamentu, ustvrdivši kako „nema ništa što je nepoznanica“.

- Samo inzistiranje na nekakvoj potpunoj proceduri je, po meni, način da se zaustavi donošenje ovakvih zakona. Koji to politički klubovi imaju namjeru, stranke, grupacije, ne znam. Naš je stav o tome je poznat već skoro dvije godine. Mi ćemo zakone podržati, u ovoj ili onoj proceduri, sasvim je svejedno - istaknuo je Lovrinović, prenosi Fena.

Zastupnički dom bi trebao razmatrati zahtjev Doma naroda državnog parlamenta da set zakona o trošarinama danas razmatra po hitnom postupku.

Podsjećanja radi, Dom naroda je nedavno usvojio set zakona o trošarinama koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH. Tada je usvojio i zaključak da set zakona predloži Zastupnički domu PSBiH kao prijedlog Doma naroda, sa zahtjevom da ih Zastupnički dom razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH je ranije utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama. Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Zastupnički dom bi danas trebalo da razmatra i zahtjev Doma naroda PSBiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. Predloženi zakon je, ranije, na prijedlog Kluba zastupnika hrvatskog naroda, usvojio ovaj zakon.

Lovrinović je, upitan očekuje li da zastupnici danas podrže prijedlog ovog zakona, kazao da nemaju ništa protiv toga da se procedura vrati u redovitu proceduru, ukoliko to bude stav Zastupničkog doma.

- Ako to ne bude stav Doma, očekujemo da nas kolege podrže - naveo je Lovrinović.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 13:42