StoryEditor

Ljubinje ostaje bez duhana

Piše D  /  14.07.2018., 11:07h

U Ljubinju je svake sezone sve manje površina zasađenih duhanom, a ove godine bolest je prepolovila i ono malo zasađenog duhana.

– Duhan je kultura koja je izdržavala sušu, pa su ga zato najviše u Ljubinju i sadili. Ako se nastavi ovakvo stanje sadnja duhana će se još smanjivati, napadaju ga bolesti, a otkupa nema – objašnjava Dragoljub Sorajić, viši sturčni suradnik za poljoprivredu u ljubinjskoj općini.

Zbog bolesti dio prinosa duhana je potpuno neiskoristiv, a poljoprivrednici preoravaju zemlju kako bi posijali druge kulture, piše Srpska.info.

Ljubinjci su posadili svega 40 hektara duhana ili upola manje nego lani, dok se samo prije nekoliko godina sadilo 160 hektara.

Poljoprivrednici u Ljubinju, gdje se duhan sadi preko jednog stoljeća, posljednjih godina kao zamjensku kulturu su sadili luk, od koga, također, odustaju, jer je otkupna cijena niska, a posao obiman.

Bolje nisu prošli ni smiljari, pošto otkupa nema. Da ne bi zemlja mirovala okreću se žitaricama, a u višim dijelovima općine inteziviran je i uzgoj stoke.

– Ljudi, pogotovo u brdskom dijelu sve više uzgajaju stoku. Imaju i neke poticaje i okrenuli su se stočarstvu – navodi Sorajić.

On dodaje da će gradnja planiranog umjetnog jezera iz koga bi se ljubinjsko polje navodnjavalo poljoprivrednicima dati šansu da uzgajaju povrtlarske biljke, voćke, a, vjerovatno, i vinovu lozu.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 11:00