StoryEditor

LJUBIĆ VRAĆA POLITIČKO SARAJEVO U REALNOST "BiH ne može u NATO niti EU protiv Hrvatske"

Piše D  /  13.07.2021., 06:07h

“Sigurno ova posjeta i poruke koje je Milanović odaslao su ohrabrujuće za Hrvate u BiH i ja sam uvjeren da će osnažiti hrvatsku poziciju u BiH, ali ja bih rekao i osnaženje hrvatske pozicije osnažuje i samu BiH”, kazao je Ljubić za N1.

Kako će osnažiti položaj Hrvata u BiH?

“Nije on to rekao svoje stajalište nego je prenio stajalište međunarodnih krugova o BiH. Imao sam prilike i dok sam radio u Saboru i član Odbora za vanjsku politiku razgovarati s ljudima koji izravno komuniciraju s ključnim osobama iz međunarodne zajednice i s predsjednicima vlada, ključnih država i nemojmo se zavaravati jer nismo mi centar njihovih interesiranja. U svakom slučaju, one protokolarne i često kurtoazne poruke mi moramo shvatiti kao dobrodošle, ali činjenica da mi ne ispunjavamo ni minimum uvjeta nas stavlja tu gdje jesmo“, dodao je Ljubić.

Poručio je da nema potrebe da on tumači izjave Milanovića.

“Milanović je vrlo iskusan političar i rekao bih, vrlo inteligentna osoba i on zna protumačiti svoje izjave. Ja ih nema potrebe da tumačim i najmanje njega na bilo koji način da pravdam. On je predsjednik susjedne države koja je članica NATO-a i EU i svi oni koji konstruktivno i odgovorno promišljaju o budućnosti BiH trebaju sve poruke iz EU i NATO-a prihvatiti kao legitimne i učiniti sve što je do nas da ispunimo uvjete“.

Najveći zagovornik

“Ja vas uvjeravam da BiH nema većeg zagovornika od RH na EU putu a s druge strane svi oni koji koriste svaku priliku da napadnu predsjednika Vlade ili države RH trebaju biti svjesni da BiH ne može u NATO niti EU protiv Republike Hrvatske. Dakle uz pomoć Republike Hrvatske mnogo lakše“, kazao je Ljubić.

Prvi službeni posjet BiH bez dolaska u Sarajevo?

“On ne zaobilazi Sarajevo kao Sarajevo, to je glavni grad BiH. Jasno je zbog čega, u Predsjedništvu BiH ne sjedi legitimni predstavnik hrvatskog naroda i kada dolazi hrvatski predsjednik koji vodi računa o državnim interesima onda ne može prihvatiti da se sretne sa osobom bez legitimiteta. Nikada se niko neće sresti, to vas uvjeravam. Dok god ne bude u Predsjedništvu legitimni predstavnik hrvatskog naroda, nijedan visoki dužnosnik Hrvatske neće dati legitimitet toj osobi bez izbornog legitimiteta“, kazao je on.

“Ja očekujem da se i ostale stranke koje imaju državničku odgovornost oglase na sličan način i da djeluju i glasuju sutra u Parlamentu”, kazao je o reakciji Konakovića i Radončića iz SBB.

Dnevnik.ba

24. listopad 2021 16:49