StoryEditor
KONSTITUTIVNOST NARODA

Legitimno zastupanje uvjet napretka ka EU

Piše desk  /  04.06.2022., 17:28h

Kriza na istoku Europe, kao i obnovljeno zanimanje Europske unije za snažniju i bržu integraciju prostora zapadnog Balkana rezultira i ramišljanjima o prilagođenom pristupu za BiH, zemlju čiji je stup opstojnosti konstitutivnost tri naroda, pri čemu je jasno kako EU, svojim strateškim dokumentima, uvažava temeljno načelo na kojemu počiva BiH, a s kojim samo može obogatiti multikulturalni i multinacionalni karakter europske zajednice demokratskih društava, piše Večernji list BiH.

Strateški kompas

Unatoč pokušajima pojednih lobista, a napose iz političkog Sarajeva, da pokuša degradirati natkrovljujuće načelo Ustava BiH-konstitutivnost naroda, a posljedično i legitimno predstavljanje kao zakonski derivat navedenog principa, Bruxelles je do sada u više navrata pokazao kako je svjestan činjenice da je BiH država koju čine tri konstitutivna naroda i svi građani, a slijedom toga usvojeno je i nekoliko stateških dokumenata kojima potvrđuje navedeno. Posljednji u nizu, a vjerojatno i najvažniji je "Strateški kompas za sigurnost i obranu – za Europsku uniju koja štiti svoje građane, vrijednosti i interese te doprinosi međunarodnom miru i sigurnosti".

Radi se o službenom dokumentu koji će biti osnova europske vanjske politike, a u njemu se jasno naglašava kako je posebno važno podržati suverenitet, jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda sadržanih u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i proces reformi na njezinu putu prema Europi. Jasno isticanje jednakosti i nediskriminacije konstitutivnih naroda, kao i referiranje na Ustav BiH, jasan su znak kako EU uvažava u potpunosti temeljne ustavne postulate BiH, a slijedom toga se izvlači i zaključak koji govori i napretku BiH ka punopravnom članstvu. Još je ranije i Europska komisija u svojem mišljenju definirala vladavinu prava kao jedan od ključnih preduvjeta, a toga nema bez poštivanja presuda domaćega zakonodavstva, pa tako i presude Ustavnog suda BiH koja govori o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda.

A ovih dana vodstvo Europske pučke stranke (EPP) usvojilo je dokument o odnosu ove najveće europske političke grupacije prema zapadnom Balkanu i BiH, u kojemu potiče na europske integracije ove zemlje uz poštivanje Daytonskog sporazuma i ključnih odredbi te provedbu izbornih reformi koje bi omogućile jednaku poziciju konstitutivnih naroda.

I zakonodavne institucije Europske unije već su ranije u više navrata prepoznale konstitutivnost i legitimno predstavljanje kao temelje izgradnje dobih političkih odnosa, a što je preduvjet stabilizaciji pa i dobivanju punopravnoga članstva. Europske parlament još je 2017, godine utvrdio kako Bosna i Hercegovina ne će biti uspješna kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji dok se ne uspostave odgovarajući institucionalni uvjeti i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

U rezoluciji se izrazilo i žaljenje zbog neprovođenja velikog broja odluka Ustavnog suda, a posebno je naglašena važnost nedavne odluke Ustavnog suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na temelju opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Proces pregovora

O tomu da je pitanje legitimnog političkog predstavljanja među prioritetima djelovanja Europske unije unutar BiH u političkom smislu dokazuje i činjenica da je Izaslanstvo EU-a, zajedno s SAD-om bilo medijator procesa pregovora političkih stranaka koji su za cilj imali dogovor oko izmjene Izbornog zakona kojom bi se, između ostaloga, uvažile i presude Ustavnog suda BiH, kao i Suda za ljudska prava u Strassbourgu. Rezultat toga procesa je sporazum iz Mostara kojim je jasno naglašena potreba legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Nažalost, isti nikada nije realiziran zbog odbijanja bošnjačkih političkih predstavnika, međutim, političke stranke Hrvatskog narodnog sabora ostaju partner EU i SAD-u pri pokušajima njegove realizacije.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:43