StoryEditor
mreža ftv-a

Lazović: Nakon izbora slijede razgovori o novoj teritorijalnoj organizaciji BiH

Piše desk  /  29.06.2022., 08:59h

Miro Lazović je za Federalnu televiziju rekao da priželjkuje teritorijalnu reorganizaciju BiH nakon općih izbora. Nije precizirao na koji način.

Miro Lazović tvrdi kako je Europa izdala zapadni Balkan.

- Europa je zauzela jedan stav prema zapadnom Balkanu, pogotovo prema BiH, koji sam ja i očekivao, ali kada je BiH u pitanju nije zaista bilo realno očekivati da dobije kandidatski status, bez obzira na odluke prema Ukrajini i Moldaviji. Ne može se očekivati kandidatski status za državu koja 11 godina ne implementira presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga, koja ne implementira niz uvjeta koji su postavljeni od strane EU, koja tri ključna zakona ne implementira. Upravo zbog tih zakona BiH je na čekanju, kaže Lazović.

Lazović kaže da BiH ne smije niti treba otvorenih, širokih ruku ići ka Otvorenom Balkanu na način kako to očekuje Aleksandar Vučić iz političkih razloga.

- Ekonomija nikada nije uspjela pobijediti političke ciljeve ako su oni na suprotnoj strani od ekonomskih ciljeva. Sve ono što zagovara Otvoreni Balkan kada je u pitanju sloboda kretanja, kapitala, uvezivanja tržišta je dobro došlo. U situaciji dok Aleksandar Vulin govori o srpskom svetu, dok Dodik urušava institucije BiH. Ja bih tražio od Vučića da skloni Dodika i njegovu politiku jer s njegovim ciljevima i tom politikom BiH ne može biti dio Otvorenog Balkana. U ovom trenutku to je nemoguće. S politikom Milorada Dodika koji stalno pokušava urušiti državu BiH, a ojačati RS, BiH ne smije i ne treba ulaziti u Otvoreni Balkan, dodaje Lazović.

Lazović kaže da nakon izbora priželjkuje razgovore o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

- Mislim da ulazimo u taj period. Sve ovo što je bilo u Bruxellesu, nepotpisani taj dokument, stvar je verbalnog opredjeljenja, verbalne podrške koju su naši predstavnici politički dali pred ljudima iz EU. Američka administracija je sankcionirala predsjednike entiteta - i gospođu Cvijanović i gospodina Čavaru. Nisu oni njih sankcionirali samo osobno već su sankcionirali ta dva entiteta koja su označena da postaju problem za funkcionalnu državu BiH. U tom kontekstu kada se razmišlja, proces koji se odvija u Europi, sankcije koje se nameću predsjednicima entiteta, ja zaključujem da slijede razgovori oko nove teritorijalne organizacije. Ta formula dva entiteta dovodi do toga da država ne može biti funkcionalna, stabilna, ne može izgraditi jake institucije, a stupanj povjerenja u jednu državu, stupanj stabilnosti jedne države mjeri se u tome koliko je ona u stanju zaštititi ljudske slobode, individualne slobode na cijelom njenom prostoru. Sada to nije slučaj. BiH svoju budućnost ne može graditi na ovom Ustavu. Sankcije Dodiku neće zaboljeti samo njega, nego i Republiku Srpsku i ljude oko njega. Trebalo bi zaboljeti i Federaciju. Federacija je isto tako jedan invalidni entitet koji treba doživjeti određenu transformaciju. Jugoslavija se još nije raspala jer su sjene tih politika prisutne u BiH, zaključio je Lazović u razgovoru za federalna.ba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:47