StoryEditor
ruski šef diplomacije

Lavrov: Rusija cijeni odnose sa Srbijom

Piše fena  /  21.03.2024., 16:52h

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se danas u Moskvi sa srbijanskim šefom diplomacije Ivicom Dačićem kome je rekao kako želi od njega čuti procjenu situacije na Balkanu koju je ocijenio kao ozbiljnu, dodajući da je Rusija zainteresirana da se spriječe nove krize.

Lavrov je prije početka sastanka s Dačićem rekao da Rusija cijeni odnose sa Srbijom i da je zadovoljna kako se realiziraju zajednički projekti.

"Cijenimo odnose koji se razvijaju između Ruske Federacije i Srbije. Ton ovim odnosima daju redoviti kontakti naših predsjednika Putina i Vučića. Zadovoljni smo kako se provode dogovori u materijalnoj sferi, trgovini, investicijama, humanitarnoj razmjeni, kao i u oblasti sportske suradnje", rekao je Lavrov, javlja Beta pozivajući se na rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Dačić je uoči razgovora rekao da je Srbija zahvalna Rusiji na podršci koju joj pruža kada se radi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu i pitanju Kosova, zahvalivši ruskom kolegi što je Srbiji pružio podršku u svakoj situaciji koja je za nju bila važna.

"Podrška koju nam pružate po pitanju Kosova je za nas veoma važna i želio bih se osobno zahvaliti na velikom razumijevanju i podršci svaki put kada smo vam se obratili za pomoć. Zahvalan sam na pomoći prilikom održavanja hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu i na prijedlogu da se održi sjednica povodom 25 godina od NATO-ovog bombardiranja Jugoslavije", rekao je Dačić.

Prema najavama ruskog Ministarstva vanjskih poslova Lavrov i Dačić razgovaraju danas o širokom spektru pitanja koja se odnose na političke i ekonomske odnose Rusije i Srbije, situaciju na Kosovu i na čitavom Balkanu kao i na aktualna međunarodna pitanja.

Lavrov i Dačić prisustvovat će prijateljskoj nogometnoj utakmici srpske i ruske reprezentacije, a Srbija je prva europska država čija će nogometna reprezentacija igrati u Rusiji od početka invazije te zemlje na Ukrajinu u veljači 2022. godine zbog čega su ruske seniorske reprezentacije i nogometni klubovi, muški i ženski, suspendirani iz natjecanja Međunarodne nogometne federacije i Europske nogometne unije.

Ruska agencija Tass ocjenjuje da se razgovori Lavrova i Dačića uvijek odvijaju u prijateljskoj atmosferi, a dvojica ministara tradicionalno razmjenjuju poklone uoči sastanaka.

Unatoč ozbiljnom pritisku na Srbiju, Beograd održava istinski prijateljski odnos s Moskvom. Stav Srbije o sankcijama Rusiji također ostaje nepromijenjen, pošto su njeni najviši dužnosnici više puta odbijali pridružiti se sankcijama, prenosi Tass.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:42