StoryEditor
ruski šef diplomacije

Lavrov: "Bilo kakve rasprave o budućnosti Gaze bez trenutnog prekida vatre su beskorisne"

Piše desk  /  24.01.2024., 09:34h

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da su bilo kakve rasprave o budućnosti Pojasa Gaze bez trenutnog prekida vatre beskorisne.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o situaciji u Gazi, Lavrov je rekao da su SAD blokirale sve napore i inicijative za zaustavljanje krvoprolića u Gazi, ističući da Washington daje Izraelu "carte blanche" da kolektivno kazni Palestince.

Rekao je da cijeli svijet čeka da Zapad shvati da njegovo "uporno zanemarivanje multilateralne diplomacije s vremena na vrijeme" dovodi do tragedija.

Navodeći da procjene trenutne situacije u Gazi ukazuju da je malo vjerovatno da će tamošnja zemlja ikada biti pogodna za život, Lavrov je situaciju na granici između Libana i Izraela definirao kao eksplozivnu.

On je rekao da je Rusija uznemirena zbog izjava izraelskog rukovodstva koje dovode u pitanje rješenje o dvije države za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba.

- Za razliku od nekih zapadnih kolega koji zastupaju dvostruke standarde, mi ne dijelimo ekstremiste na dobre i loše, na prijatelje i neprijatelje. Insistiramo na puštanju svih zatvorenika u Gazi, bez obzira na njihovu nacionalnost i porijeklo - rekao je on.

Prijetnja mira

Dodao je da Rusija kategorički osuđuje "agresiju SAD-a i Velike Britanije na Jemen, koja kako je rekao predstavlja prijetnju miru, zakonu i redu."

Lavrov je pozvao članove Vijeća sigurnosti UN-a da ne nasjedaju na američka uvjeravanja da Washington ima "sve pod kontrolom" i da ne odgađaju uspostavljanje palestinske države.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 19:47