StoryEditor

Lana Prlić: Dvije škole pod istim krovom su fašizam

Piše D  /  06.05.2018., 02:05h

Tema sesije bila je "Fašizam je najveća prijetnja BiH - U povodu Dana pobjede i Dana Europe", a za ovako koncipiranu temu uvodničar, predsjednik SDP-ovog Odbora za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti BiH Muzafer Šehović kazao je da odavno u kraćoj rečenici nije rečena veća istina jer je fašizam danas, smatra, najveća prijetnja svijetu, regiji, a posebno BiH.

Zbog toga je, naglasio je, obveza i odgovornost svih dobronamjernih ljudi i antifašista da se odlučno i hrabro bore protiv fašizma, nacionalizma i šovinizma, a da se uopće u 21. stoljeću govori o pojavnim oblicima fašizma potpredsjednica SDP-a Lana Prlić nazvala je poraznim.

- Ipak upravo fašizam skreće fokus sa životnih i važnih tema i uvlači se kroz sve institucije, pa i kroz škole poput primjera ‘dvije škole pod jednim krovom‘. To govorim kao mlada osoba da je to sramota današnjeg vremena - podvukla je.

Za predsjednika Foruma mladih SDP-a Damira Filipovića najveći problem osnaživanja fašizma u BiH je prije svega neznanje o toj temi, a kao drugi problem identificirao je "djelovanje i jačanje fašistoidnih osoba kroz institucije države".

- Amnestirajući povijesne ličnosti koje su bile fašistoidne, dajući njihova imena školama, ustanovama i ulicama stvara se drugačiji okvir življenja u BiH i kreira nova generacija osoba koje nikada neće znati što je razlika između fašizma i antifašizma što je danas slučaj - mišljenja je Filipović.

Predsjednik bošnjačke organizacije Krug 99 Adil Kulenović upozorio je da se često apostrofira da je korupcija najveći problem društva, što jest problem, ali ne onaj najveći jer je u BiH ključni generator korupcije neizgrađena država i sve ono što predstavlja blokade u izgradnji pravne i demokratske države.

- U regionalnim okvirima posljednjih 20 godina može se uočiti nastojanje da se umjesto suvereniteta država uspostavi suverenitet naroda. Ukoliko se to uradi niti jedna granica u regiji Balkana nije sigurna, izvjesna i definitivna - kazao je Kulenović.

Upravo iz svih ovih razloga, zaključeno je danas, od velike je važnosti prije svega govoriti o činjenici da je u Europi pobijeđen fašizam te da na tim temeljima graditi budućnost.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 02:53