StoryEditor
Specijalni predstavnik Eu

Lajčak u Sjevernoj Mitrovici: "Barikada više ne može biti"

Piše desk  /  25.08.2022., 16:35h

Predstavnici Srba iz četiri općine sjevera Kosova - Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića - izdali su u srijedu priopćenje kojim upozoravaju na moguće napuštanje institucija Kosova, ukoliko se ne pronađe rješenje.

Specijalni predstavnik Europske unije u dijalogu Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak rekao je da se na sjeveru Kosova ne mogu ponoviti tenzije od 31. srpnja, kada su neki lokalni Srbi podigli barikade, kako bi se spriječili Vlada Kosova od sprovođenja svojih odluka o registarskim tablicama i putnim ispravama.

Lajčak se, zajedno sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom i američkim ambasadorom na Kosovu Jeffreyem Hovenierom, u četvrtak ujutru sastao sa predstavnicima Srbije na sjeveru Kosova.

"To je razlog zašto smo danas ovdje, da se ljudi ne plaše, da se ne plaše za svoj život, za normalan život... Činimo sve da ne bude barikada", rekao je Lajčak nakon sastanak je održan u Sjevernoj Mitrovici.

On nije želio govoriti o mogućim rješenjima i prijedlozima, rekavši da se "misija nastavlja" i da se mora sačuvati mir.

"Postoji toliko spekulacija o ovom procesu," rekao je on.

Europski diplomat nije ni komentirao izjavu premijera Kosova Albina Kurtija da će od 1. rujna početi primjena odluka o registarskim tablicama i putnim ispravama, ali je rekao da „radimo na tome da nema barikada".

"Ja sam optimist, trebalo bi da budem optimist. Želimo da 1. rujna bude normalan i običan dan", rekao je Lajčak.

Escobar je kratko rekao da se "misija nastavlja u Beogradu" i da se nada da će dati izjavu u Beogradu - kasnije danas ili sutra.

Ni Lista Srbija – najveći srpski politički entitet na Kosovu, čiji su predstavnici sudjelovali na sastanku – nije razgovarala s medijima.

Escobar i Lajčak započeli su posjetu Kosovu 23. kolovoza. Prvo su se sastali sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, a potom i s premijerom Albinom Kurtijem i predstavnicima opozicije.

Navodi se da je cilj njihove posjete da se izbegne ponavljanje tenzija na sjeveru Kosova.

Neki tamošnji Srbi pobunili su se 31. srpnja, nakon što je Vlada Kosova donijela odluku o preregistraciji njihovih automobila na kosovske registarske tablice, kao i o izdavanju kosovskih dokumenata svim Srbima koji ulaze na Kosovo.

Nakon zategnutosti situacije i sugestije međunarodne zajednice, Vlada Kosova je odložila sprovođenje svojih odluka za 1. rujna.

Escobar je u srijedu - poslije sastanka sa liderima vladajućih i opozicionih stranaka u Prištini - rekao da očekuje da Kosovo i Srbija imaju konkretan prijedlog za rješavanje pitanja srpskih registarskih tablica i dokumenata.

On je rekao da 1. rujna nitko ne želi eskalaciju situacije ili nasilje. Lajčak je rekao isto.

Predstavnici Srba iz četiri općine sjevera Kosova - Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića - izdali su u srijedu priopćenje kojim upozoravaju na moguće napuštanje institucija Kosova, ukoliko se ne pronađe rješenje. 

Rekli su da su prepustili predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da to pitanje "riješi kompromisom".

Također u srijedu, premijer Kosova Albin Kurti rekao je na konferenciji za novinare da se registarske tablice ne mogu poništiti, kako to traži Beograd, prenosi Kosova.info.

On je ponovio da će vozila sa ovim registarskim oznakama morati da budu preregistrirana u RKS – Republika Kosovo.

Što se tiče dokumenata za ulazak/izlazak, Kurti je rekao da bi najbolja alternativa bilo njihovo potpuno uklanjanje, kako za državljane Kosova kada uđu u Srbiju, tako i za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Escobar i Lajčak otputovat će danas u Beograd, gde će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako bi pronašli rješenje za registarske tablice i dokumenta, Kurti i Vučić sastali su se 18. augusta u Briselu, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa, ali bez konkretnih rezultata.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 03:54