StoryEditor

Kupreška kosidba postala dio baštine čovječanstva

Piše D  /  16.12.2020., 10:12h

Dodaju da je riječ o običaju koji znači više od kosidbe.

- Godišnje okuplja tisuće posjetitelja i pratitelja ove iznimne kulturne manifestacije. Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško natjecanje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti. Natjecanje u kosidbi trave na Kupresu je upisano na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine - priopćeno je.

Incijativu za nominaciju ovog elementa je pokrenula lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju, a upis na UNESCO-vu listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine nego i važnosti njezina daljnjeg očuvanja i prenošenja na mlade.

Ministarstvo civilnih poslova i Državna komisija za UNESCO su dali podršku ovoj inicijativi i nominaciju uputili UNESCO-u.  

Običaj takmičenja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Dnevnik.ba

 

29. travanj 2024 16:48