StoryEditor

Krizni stožer Hercegbosanske županije povukao naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH

Piše D  /  23.03.2020., 07:03h

Naime, kako je navedeno na službenoj stranici Vlade Hercegbosanske županije, u nastavku 5. izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije donesena je Naredba kojom se stavlja van snage Naredba broj: 11-01-40-62/20 od dana 22. ožujka 2020. godine.

"Ovom Naredbom stavlja se van snage Naredba o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije“, navedeno je u odluci o stavljanju van snage naredbe.

U nastavku priopćenja se kaže kako je Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije donio naredbu broj: 11-01-40-62/20 na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Livanjske županije i prijedloga struke u funkciji zaštite stanovništva Livanjske županije od širenja pandemije korona virusa i nije imao nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih.

"Očekujemo od viših razina vlasti Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sistemu Hercegbosanske županije i sprečavanju širenja pandemije virusa COVID-19!, dodali su.

Naredba je izazvala oštre kritike bošnjačkih političara, a naročito ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji je čak najavio i kaznenu prijavu protiv premijera Jozića.

"Ne samo da ovaj zahtjev neću staviti kao točku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku od sutra podnijeti kaznenu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta. Tužitelji i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni", kazao je prije nego je naredba povučena.

Sinoć je povodom sporne odluke Kriznog stožera HBŽ  reagirao i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kao i premijer FBiH Fadil Novalić, prenosi Klix.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 10:04