StoryEditor
Predsjedavajuća Vm bih

Krišto s članovima GAC-a o aktivnostima BiH na europskom putu

Piše fena  /  20.02.2024., 13:13h

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se danas u Bruxellesu s članovima Vijeća za opće poslove EU (GAC) u povodu poduzetih aktivnosti Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu.

Krišto je zahvalila na pozivu za sastanak koji se održava neposredno prije sastanka Vijeća za opće poslove EU. Istaknula je kako je evidentan rad i napredak naše zemlje po pitanju europskog puta, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kazala je kako je ostvareni napredak rezultat postizanja konsenzusa o svim značajnim pitanjima, a što je i načelo rada i odlučivanja u Vijeću ministara BiH. Naglasila je kako je napredak ostvaren tokom 2023. godine nastavljen i u 2024. godini ubrzanom dinamikom.

Krišto je navela da je Vijeće ministara BiH postiglo značajne pomake na ispunjavanju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta te da je usklađenost vanjske i sigurnosne politike naše zemlje prvi put na nivou 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Predsjedavajuća VM BiH je u kontekstu zakonodavne reforme istaknula da osobit značaj imaju izmjene i dopune Izbornog zakona kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva koja obuhvaća implementaciju odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava za što smo svi potpuno opredijeljeni, ali i druge popravke koje se odnose na demokratičnost i transparentnost izbornog procesa.

Istaknula je kako je ključno da rješenje ovog pitanja, kao i svih ostalih, mora biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, jer jedino rješenje institucija BiH može osigurati dugoročnu sigurnost, stabilnost te poboljšati odnose u BiH.

- Dok nastavljamo put prema članstvu u Europskoj uniji, moramo imati na umu da su reforme ključne za naš vlastiti napredak i razvoj. One nisu samo obveza prema EU, već moralna i praktična nužnost za izgradnju bolje budućnosti za sve nas u BiH. Stoga, uvjerena sam kako će i EU (Europsko vijeće), imajući u vidu prije svega naše rezultate ali i uloženi napor te postignuti napredak, otvoriti nam pregovore u ožujku - kazala je predsjedavajuća Krišto.

Na kraju sastanka, poručila je da naša potpuna predanost stvarnim reformama i spremnost da se suočimo s izazovima koji su pred nama jasno pokazuju posvećenost evropskim integracijama i želju BiH da postane punopravna članica europske obitelji.

-Otvaranje pregovora bilo bi ne samo priznanje naših dosadašnjih napora, već i poticaj za daljnje korake prema ostvarenju naših zajedničkih ciljeva. Uvjerena sam da ćemo zajedno s vama nastaviti graditi stabilnu i prosperitetnu europsku Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu, vjerujemo da će Europska unija, kao naš partner, nastaviti poticati i podupirati. Ključ uspjeha i temelj održive stabilnosti leže u rješenjima koja proizlaze iz dijaloga i odluka institucija Bosne i Hercegovine. Na kraju, još ću jednom naglasiti da samo zajedno možemo ostvariti ciljeve koje smo postavili na putu prema Europskoj uniji - istaknula je na kraju predsjedavajuća Krišto.

Dnevnik.ba

09. travanj 2024 22:16