SARAJEVO, 6. travnja (FENA) - U povodu obilježavanja 17. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH i 30. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane, a u spomen na poginule pripadnike HVO-a, vojna izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i druge delegacije položili su vijence i zapalili svijeće na groblju Sveti Josip u Sarajevu.AMER KAJMOVIć - Fena
StoryEditor
sarajevo

Krešić: U tišini ćemo se pomoliti i sjetiti se onih koji su položili živote za BiH

Piše fena  /  06.04.2022., 13:19h
U povodu obilježavanja 17. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH i 30. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane, a u spomen na poginule pripadnike HVO-a, vojna izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i druge delegacije položili su vijence i zapalili svijeće na groblju Sveti Josip u Sarajevu.

Zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić je tom prilikom kazao da su Ministarstvo obrane BiH, Oružane snage, 1. pješački (gardijski) puk tu da nastave njegovati tradiciju hrvatske sastavnice Hrvatskog vijeća obrane u Oružanim snagama, "s obzirom na to da znamo povijest, na koji način i kako su nastali i Ministarstvo obrane i Oružane snage".

- Onaj doprinos koji je dat i koji je ugrađen i integriran u Oružane snage, u Ministarstvo obrane, mi smo tu da njegujemo i da nastavimo tu tradiciju, da dođemo do jednih modernih Oružanih snaga koje će biti u funkciji pozitivnog razvoja u BiH, koji će biti jedan od ključnih faktora integracija i u NATO i u Europsku uniju. Kad je u pitanju današnji dan, mi smo organizirani na više od 40 lokacija diljem BiH, gdje god je djelovalo Hrvatsko vijeće obrane mi ćemo zastati na trenutak, u tišini se pomoliti i sjetiti se svih onih koji su položili svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, vjerujem kakvu danas, mogu slobodno reći, oni nisu sanjali - kazao je Krešić.

Dodao je da će se morati uraditi određene korekcije kako bi svi u BiH bili komotni, osjećali se komotno i kako bi BiH krenula u budućnost i bolje i jače, zajedno, uvažavajući prava i konstitutivnost svih naroda.

Član Predsjedništva Udruge demobiliziranih i razvojačenih branitelja HVO-a Kantona Sarajevo Marijan Pešikan je kazao da je HVO, kada je rat počinjao, stao na stranu obrane domovine, grada Sarajeva.

- Uglavnom, ovdje su u brigadi bile Sarajlije, građani Sarajeva, stali smo, jer ovo je  naš grad. Vidite i spomenike ovdje, ova groblja, pogledajte datume i vidjet ćete koliko mi tu već bitišemo - naveo je Pešikan.

Naš cilj je bio, dodao je on, podići spomenik, ne samo poginulim braniteljima, nego i Hrvatima općenito, svim braniteljima HVO brigade "Kralj Tvrtko", kao dokaz u budućnosti, da se vidi da su ovdje Hrvati živjeli i bili.

- Organizirali smo se kad se počelo primjećivati da će doći do ratnih dejstava u Bosni. U početku nas je bilo 1.000 - 1.500 svih nacionalnosti, svih svjetonazora ovdje u Sarajevu, svi su pristupali HVO-u - kazao je Pešikan.   

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 12:43