StoryEditor

Kraljevčanin poslao Los Angeles Timesu popis 297 članova obitelji ubijenih u Jasenovcu

Piše D  /  13.02.2021., 07:02h

Dokazima o stradanju samo jedne obitelji na području Like u ustaškim logorima, koje je poslao uredništvu Los Angeles Timesa, Goran ne vjeruje da će nešto postići, ali je istaknuo kako nije mogao ostati ravnodušan na još jedan pokušaj "prekrajanja povijesti".

"Vjerojatno je to završilo na računalu u smeću, ali ja sam jednostavno kao čovjek osjetio da zbog svojih predaka moram to da uradim", rekao je Suša za RTS.

Goran je unuk Danila i Sare Suše, koji su 1941. godine s četiri sina prebjegli iz Like u Srbiju.

Njihova svjedočenja o stradanjima u Ličkom Gračacu dopunio je i originalnim dokumentima u knjizi koju je prije šest godina objavio sa stricem.

"Istine radi, ovaj popis nije uperen protiv hrvatskog naroda i države Hrvatske, ali ako ne budemo govorili istinu, opet ćemo biti u nekom narednom periodu gubitnici. Na ovom popisu iz 2009. godine je 297 iz obitelji Suša iz sela Štikada, a iz nekih drugih mjesta gdje su Suše živjele", rekao je Goran.

Na službenoj stranici Spomen područja Jasenovac danas su samo dva člana obitelji Suša, a na stranici organizacije Jasenovac Research Institute, na slovo "S" više nema nijedne žrtve.

"Popisa više nema, dobijete samo error /greška/, e sada jesu li ti popisi pohranjeni, pretpostavljam da jesu", smatra Suša.

Film Dara iz Jasenovca, autora Predraga Antonijevića i scenarista Nataše Drakulić, kroz sudbinu srpske djevojčice Dare prati stradanje Srba, Židova i Roma u logoru Jasenovac.

Film je bio kandidiran i za nagradu Oscar, ali nakon tvrdnje kritičara Jaya Weissberga u magazinu Variety da je film neprikriven primjer srpske nacionalističke propagande i recenzije u Los Angeles Timesu, Američka akademija filmske umjetnosti i znanosti nije ga uvrstila na uži popis od 15 filmova.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 12:02