StoryEditor
jadransko more

Kraj hrvatskih otoka pronađene velike podvodne strukture: "Ne znamo što je to"

Piše desk  /  14.01.2024., 14:29h

Hrvatska je dobila kartu 51 posto površine podmorja hrvatskog dijela Jadrana. Jedinstvena je to karta na cijelom Mediteranu, a njome je obuhvaćena površina od 28 tisuća četvornih kilometara podmorja do dubine od 40 metara.

Ovaj projekt, koji je zahvatio čak 51% Jadranskog mora, predstavlja ne samo završetak jedne od najambicioznijih i najkompleksnijih inicijativa kartiranja morskih staništa već i početak nove ere u zaštiti i očuvanju Jadranskog mora, piše Morski.hr.

Podaci će poslužiti za integrirano prostorno planiranje na moru

"Kroz projekt cilj je bio doći do saznanja o tome što se nalazi ispod valova, što skriva naše more. Ti podaci su nam bili nevjerojatno bitni kako bismo mogli u budućem razdoblju na kvalitetniji i sveobuhvatniji način s jedne strane planirati mjere za očuvanje prirode, ali i na održiv način koristiti sva prirodna dobra Jadranskog mora. 

Nažalost, do sada nismo imali ta saznanja, ali smo upravo sredstva Europske unije iskoristili kako bismo prikupili znanja kao jedno opće dobro koje je sada i javno dostupno na Bioportalu. 

Podaci će poslužiti za integrirano prostorno planiranje na moru, za održivo ribarstvo, održivi turizam i sve druge aktivnosti koje se nalaze na moru i koje su povezane s morem. Projekt je sufinanciran 85% iz sredstava Europske unije", pojasnio je za Radio Split ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode i okoliša i MINGORP Aljoša Duplić.

Oko Lastova otkrivene neobične velike saćaste strukture

"Oko Lastova smo otkrili nevjerojatne strukture promjera 20 metara, a izgledaju kao saća od pčela visine četiri metra. Ne samo oko Lastova već i oko Mljeta i Visa, a ne znamo na koji su se način te strukture razvile, tako da već planiramo ekspediciju u proljeće kako bismo detaljnije istražili takve stvari. 

Geolozi su vidjeli stara paleokorita naših rijeka. Mogli bi brojni istraživači godinama raditi na podacima koje smo sada prikupili. Projektom je predviđeno kartiranje do 100-tinjak metara dubine, a toliko smo i detaljno kartirali, osim u Jabučkoj kotlini, gdje smo došli do otprilike 200 metara dubine, ali se modelom došlo do nekih 270 metara dubine. 

Najdublja točka u Jadranu je 1233 metra, ali taj dio posla se očekuje u nastavku kartiranja preostalih 49 posto našeg podmorja", kazao je Duplić.

Karta je dostupna javnosti i može se pogledati OVDJE.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:30