StoryEditor

Kožul: Plenković i Milanović će se složiti oko statusa Hrvata u BiH

Piše D  /  06.01.2020., 02:01h

Predrag Kožul, HDZ-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, za Dnevnik.ba je komentirao pobjedu Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj.

"Za nas, Hrvate iz BiH, čini mi se da je znatno bolje pobjedu Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima u RH prihvatiti, a ne komentirati", kazao je Kožul.

Nije nikakva tajna, prema Kožulu, nego notorna činjenica da je izbor Hrvata iz BiH i dijaspore bio drugačiji."To je nešto što je svima bilo poznato i prije samih izbora i što je konstanta na svim izborima u kojima, u skladu s ustavnim pravima i izbornim zakonom RH, Hrvati izvan RH sudjeluju", izjavio je.

Prema Kožulu, zadnja iskustva s politikom Hrvatske, u vrijeme kohabitacije različitih političkih opcija u Vladi RH i na poziciji predsjednika te države, govore da je jedna od onih političkih tema oko koje je postojao zajednički i principijelan politički stav bila, upravo, politika prema pravima i položaju Hrvata u BiH.

"Zato i danas očekujemo da će status Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda biti upravo ono pitanje gdje će Vlada premijera Plenkovića i Zoran Milanović, kao predsjednik RH imati zajednički stav i politiku. Važnost ovog zajedničkog stava i politike u vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom je još izraženija, te na temelju dosadašnjih iskustava u nju ne sumnjamo", kazao je Kožul.

Osvrnuo se i na izjave Ante Kotromanovića, bivšeg hrvatskog ministra obrane i člana izbornog stožera Zorana Milanovića, koji je kazao kako su Josipović i Milanović podržavali Dragana Čovića, te da je lider HDZ-a BiH sada izabrao jeftin štos misleći na podršku Kolindi Grabar - Kitarović .

"Jedna je to od rijetkih izjava u izbornoj noći koja je podlegla ‘euforiji izborne pobjede‘. Ako imenovanje Dragana Čovića u toj izjavi promatramo kao personifikaciju hrvatske politike u BiH, a što on kao predsjednik HNS-a i jest, onda je termin ‘jeftini štos" krajnje neprimjeren", kazao je Kožul.

Imajući u vidu, navodi Kožul, poziciju i okolnosti u kojima se Hrvati u BiH nalaze i bore za svoj jednakopravan položaj, te u toj borbi očekuju i pomoć Hrvatske, sve to u skladu s člankom 10. Ustava RH i preambulom Daytona, koja je to i dužna pružiti.

G.L. / Dnevnik.ba 

29. travanj 2024 07:15