StoryEditor
forum

Kovačević u Tirani: Pandorinu kutiju u BiH otvara jedino nelegalni stranac nametanjem zakona i rušenjem suvereniteta BiH

Piše fena  /  13.04.2024., 20:12h

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a (PSOSCE) Radovan Kovačević sudjeluje u Tirani na Međuparlamentarnom forumu delegacija parlamenata zemalja jugoistočne Europe u PSOSCE.

Na Forumu, kojeg su zajedno organizirali PSOSCE i Parlament Albanije, raspravljalo se o više tema od značaja za prostor jugoistočne Europe, pod vodstvom predsjednice Parlamenta Albanije Lindite Nikollae i predsjedavatelja Delegacije Parlamenta Albanije u PSOSCE Damiana Gjiknurija.

Raspravljalo se o temama prisustva i rada OSCE-a u Albaniji, kao i trenutnog statusa i izazova Republike Albanije i drugih zemalja regiona na putu ka Europskoj uniji (EU).

U okviru diskusije o izazovima unutar regiona Jugoistočne Europe sudionicima se obratio i član Delegacije PSBiH u PSOSCE Radovan Kovačević, koji je pozdravio domaćina i zahvalio  na organizaciji Foruma, te naglasio značaj suradnje u Jugoistočnoj Europi. Istakao je napredak BiH u proteklom periodu, podsjetio na ubrzano formiranje vlasti nakon izbora, dobivanje kandidatskog statusa na putu ka EU i otvaranje pregovora, a sve uz zamah te iste vlasti nakon posljednjih izbora.

Podsjetio je na zajednički doprinos stranaka u vlasti, tri konstitutivna naroda i ostalih na putu ka EU. Na opasku jednog od poslanika iz Albanije da postupci Milorada Dodika mogu otvoriti Pandorinu kutiju, Kovačević je odgovorio da su Dodikovi postupci otvorili jedino pregovore BiH s EU, a da Pandorinu kutiju u BiH otvara, kako je rekao, jedino nelegalni stranac nametanjem zakona i rušenjem suvereniteta BiH. U daljem izlaganju Kovačević je naglasak stavio na sva pitanja od zajedničkog interesa regiona, kao i na interese zemalja u ekonomskom, turističkom i svakom drugom pogledu.

Prvi dan Foruma priveden je kraju kroz raspravu o utjecaju migracija kroz krizne zone na zemlje regiona, problematiku iseljavanja i parlamentarnu podršku programima koji nude rješenja za ovaj problem.

Tijekom drugog dana Foruma predviđeno je i formiranje parlamentarnih radnih grupa koje će na odvojenim sesijama diskutirali o izgradnji povjerenja u regionu, energetskoj sigurnosti i zaštiti okoline.

Bit će razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse u vezi sa solidarnošću zemalja regiona u suočavanju s prirodnim katastrofama, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:22