StoryEditor

Kovač otupio poljski napad i pomogao Hrvatskoj da sačuva status nositelja

Piše D  /  19.11.2018., 01:11h

Podsjetimo, ždrijeb skupina Europskog prvenstva održat će se 2. prosinca u Dublinu, a u kvalifikacijama će ukupno sudjelovati 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 skupina. U pet skupina igrat će po pet reprezentacija, a u pet skupina po šest reprezentacija.

No još uvijek nije poznat status nositelja koji će dobiti 10 najboljih od 12 sudionika elitnog razreda Lige nacija. Nakon što je odradila sve svoje utakmice Hrvatska je trenutačno na devetom mjestu s četiri osvojena boda, a iza  su Poljska i Njemačka s po jednim bodom te utakmicom manje.

Dakle matematika je jasna: Njemačka igra kod kuće protiv Nizozemske, a Poljska gostuje u Portugalu i kako bi Hrvatska dobila status nositelja, potrebno je da jedna od ove dvije utakmice završi – neriješeno.

Najgori scenarij jest taj da Njemačka pobijedi Nizozemsku (žele osvetu za poraz 3:0!) te da Poljska slavi u Portugalu. U tom slučaju Hrvatska će ostati bez statusa nositelja. Isto tako treba reći kako Nizozemci s osvojenim bodom sigurno osvajaju prvo mjesto u skupini, što znači i plasman na Final Four Lige nacija. Veći motiv od toga ne trebaju i zbog toga je logično kako će Hrvati navijati za Nizozemsku. Slične boje zastave nisu ovaj put razlog… Uostalom, Njemačkoj pobjeda treba samo kako bi osigurala status nositelja, što je garancija sjajne utakmice.

Kada je Poljska u pitanju, i za nju je poznato da se seli u niži rang natjecanja Lige nacija, ali isto tako joj pobjeda kod Portugala – koji je već osigurao prvo mjesto u skupini i plasman na Final Four Lige nacija - osigurava status nositelja.

Dobra vijest za stručni stožer Hrvatske i igrače jest ta kako ništa nije izgubljeno ako Njemačka u ponedjeljak pobijedi Nizozemsku jer Portugal i Poljska igraju dan kasnije (utorak), a najnovije vijesti govore da u sastavu Poljaka neće biti njihove najveće zvijezde Roberta Lewandowskog zbog ozljede koljena. Uostalom iz poljskog Saveza već su potvrdili kako se Lewandowski vratio u Bayern da bi se zaliječila ozljeda, a je li tu svoje prste imao bivši hrvatski izbornik Niko Kovač, nije poznato. Nekako je logično da je Kovač, čim se pojavio problem s koljenom, sugerirao svom napadaču da je bolje da ne igra i riskira veću ozljedu.

To je svakako najbolja moguća vijest za Zlatka Dalića i njegove igrače. Mora se Hrvatskoj, koja u Ligi nacija nije imala sreće (kazna za gledatelje, ozljede ključnih igrača, nesretno primljeni golovi…), negdje i vratiti doza sreće, piše Tportal.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 06:48