StoryEditor
bivši ministar obrane rh

Kotromanović o Srbiji: "Ne trebamo biti opterećeni njima. Vodimo 3-0, pobijedili smo u ratu, članica smo EU i NATO-a"

Piše desk  /  26.02.2024., 09:11h

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović se tijekom gostovanja na N1 televiziji osvrnuo na situaciju u Ukrajini, ali i na diplomatski sukob Hrvatske sa Srbijom. Podsjetimo, ruski ministar obrane Sergej Šojgu pregledavao je jučer oružje i opremu koju su Rusi zaplijenili u borbama s Ukrajincima, pri čemu mu je pažnju zaokupio hrvatski bacač granata RBG-6.

Kotromanović tvrdi da je Šojgu dobro upućen u različite vrste oružja te da da se radi o vrlo kvalitetnom oružju koje smo "kopirali od Amerikanaca" i dobro je za bliske borbe. "Koriste ga sve vrste kopnene vojske", napomenuo je. 

Smatra da se u Ukrajini odvija "potpuno nepotreban rat" u kojemu smo vidjeli nekoliko obrata. "Stalno sam govorio da nikad ne treba podcijeniti rusku vojsku, oni kasno pale. Ne brinu puno o žrtvama i normalno im je da pogine 500 vojnika iz jedne brigade", kazao je. 

"Zapad kilavi dvije godine"

"Oni su se obučili, sad su shvatili kako najbolje da upotrebljavaju svoju tehniku. Jednostavno je u ovom trenutku jasan omjer snaga. Veći je potencijal u Rusiji, imaju kompletnu proizvodnju koju su prebacili u proizvodnju oružja, potpuno su se podredili tom ratu", istaknuo je. 

"Koliko će izdržati, to ćemo vidjeti. Ukrajinci imaju razrušenu infrastrukturu i žive od pomoći Zapada. Zapad je Zapad, vidjeli smo kako on radi i djeluje... Zapad kilavi dvije godine", nastavio je. Vjeruje kako su Ukrajinci imali dobar vojni sustav, ali podsjeća da nije lako u kontinuitetu imati obučene ljude i odmarati ih. 

"Jedno vrijeme će sad biti veliki izazov za ukrajinsku vojsku da se posloži. Očito su očekivanja Zelenskog bila prevelika. Možemo očekivati jak pritisak ruske vojske u više smjerova... Najveće su se borbe vodile oko gradova, koncentrirao bi se tamo ogroman broj vojnika i tehnike, grad bi bio srušen. Sad možemo očekivati nastavak, da Rusi izaberu neki novi grad i vrše veliki pritisak", predviđa bivši ministar.

"Rusi nemaju snage da otvore još neku frontu"

"Ukrajinci su se ispuhali, sad moraju stabilizirati crtu, mora im se pomoći što se tiče topništva, streljiva, novih sustava. Oni su u najtežoj fazi od početka rata i moraju sad izdržati taj tempo koji će Rusi nametnuti, a koji će biti surov... Mislim da u ovom trenutku mogu jednostavno zaboraviti Krim", rekao je. 

Komentirao je i kako će se rasplet rata u Ukrajini reflektirati na našu regiju. "Mislim da Rusi sad nemaju snage da otvore još neku frontu. Kad gledamo odnos snaga Ukrajine i Rusije, takav je odnos i Rusije i NATO-a. Rusi su svjesni snage i uloge NATO-a, oni sad nemaju snagu da krenu na neku zemlju s ozbiljnijim snagama", naglasio je. 

"Moldavija je nešto drugo. A na našim prostorima, bio sam siguran da su Rusi uspjeli riješiti Ukrajinu za nekoliko dana da bi i Vučić ušetao s vojnicima na Kosovo. Tko bi se smio suprotstaviti Putinu? Ali pokazalo se da se može zaustaviti ruska vojska, da ljudi koji brane domovinu mogu to, iako su po svemu slabiji od Rusa", dodao je. 

"Ne bojim se da će nas Srbija napasti"

"Srbi su izabrali svoj put, a to je Rusija. Godinama se zavlače oko tih pregovora s EU i ja ne znam zašto mi to forsiramo. To nije njihov cilj, oni to ne žele, kalkuliraju. Jak je utjecaj Rusije. Oni imaju potpuno pravo i to je u redu, da moderniziraju vojne snage, ne moramo i ne trebamo biti opterećeni stvarima koje radi Srbija", kazao je. 

"Vodimo 3-0, pobijedili smo u ratu, članica smo EU i NATO-a. Ne bojim se da će nas Srbija napasti, nemaju dovoljno snaga", nastavio je. 

Kotromanović je govorio i o povratku vojnog roka. "Smeta me što je to neki odgovor Srbiji. Imali smo vojni rok koji smo suspendirali jer nitko nije želio služiti vojni rok. Dovest ćemo se u situaciju kakvu smo imali prije dvije, tri godine", uvjeren je. 

"Ne može vojska odgojiti nekoga"

"Previše žurimo, dovest ćemo OSRH u nezgodnu situaciju", upozorio je. Smatra da se sve treba sustavno i temeljito pripremiti.

"Moraju reći koje su to ugroze. Moraju reći je li nam prijetnja Srbija, Mađarska ili Rusija. Morate nam reći koje su to sigurnosne prijetnje. Promijenio se sigurnosni okvir, da, ali to ne znači da mi moramo raditi nepromišljene stvari", rekao je. 

Tvrdi da je tri mjeseca premalo. "Ne može vojska odgojiti nekoga. Ja imam sina od 18 godina i netko ga treba odgojiti umjesto mene. Ne. Ja ga moram odgojiti. Koga je JNA odgojila? Bili smo tamo 12 mjeseci, tupili bezveze i nismo ništa naučili", zaključio je. 

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 03:17