StoryEditor
vojni analitičar

Kotromanović: Mariupolj je pred padom. Ne bi Kadirov išao tamo da nije sigurno

Piše desk  /  28.03.2022., 20:31h
Što se tiče Odese, analitičar kaže da će Rusima ako dođe do pada Mariupolja trebati nekoliko tjedana da se presele s kopna na more.

Bivši hrvatski ministar Ante Kotromanović u programu RTL-a govorio je o ratu u Ukrajini te posljedicama koje će ovaj rat imati u EU.

"Na zapadu stare priče, a na istoku ništa novo", kaže Kotromanović i dodaje kako smatra da je ovo faza iscrpljivanja s obje strane.

"Tko duže izdrži, može kasnije ostvariti bolje pozicije. Rusi cijelo vrijeme pokušavaju uništiti logističke centre jer žele tako paralizirati ukrajinske snage i ne dozvoliti manevar", tvrdi analitičar.

"Zanimljivo je što Rusija nije uništila ni jedan odašiljač za vezu pa bi tako Ukrajina ostala bez slike i tona. To je NATO radio rijekom kampanje u Srbiji. Ukrajinska vojska vrlo agilno radi protuobranu i drži ravnotežu te su jako precizni i učinkoviti", objašnjava RTL-ov analitičar.

Veliki izazov za Ukrajince

Veliki izazov za Ukrajince će biti kako uspostaviti ratno gospodarstvo jer su oni ipak bili veliki proizvođač, npr. pšenice, kaže Kotromanović: "Oni moraju nešto napraviti, ne mogu se samo oslanjati na pomoć izvana. Kako smo mi tijekom Domovinskog rata imali ratno gospodarstvo..."

"Mariupolj je pred padom. Dolazak Ramzana Kadirova to potvrđuje jer on neće doći u zonu koja nije sigurna. On je prebogat i predobro živi da bi svoj život riskirao", smatra Kotromanović.

Što se tiče Odese, analitičar kaže da će Rusima ako dođe do pada Mariupolja trebati nekoliko tjedana da se presele s kopna na more.

"Po meni je vrlo bitan taj dan 9. svibnja. Do tada ćemo već imati prostor koji su zauzeli Rusi i možda će se ići k tome odvajanju ili će se ići kasnije na dugotrajan rat koji će definitivno štetiti svima. Vidjeli smo da je Putin ostao predsjednik države i da se ruska armija nije urušila", kaže Kotromanović.

O pregovorima

Od predstojećih pregovora Kotromanović tvrdi da se ne može puno očekivati. Danas Lavrov spominje i Beograd kao mogući grad za buduće pregovore.

"Prvo smo imali Bjelorusiju kao domaće dvorište, ali ipak je Turska članica NATO-a i nisu oni baš sretni s odlaskom dolje. Ne osjećaju se sigurno. Beograd je njima domaće ratište. Mislim da ćemo mi prije obnoviti Zagreb nego što će se službeni Beograd odreći Moskve", objašnjava.

U Zapadu se vrte stalno iste priče; Beograd se prije trebalo natjerati da okrene leđa Rusiji, ističe Kotromanović.

"Europska politika mora biti jedinstvena. Ako Srbija ne ulazi u taj okvir, sori, ali ne možete biti dio Europske unije", zaključuje Kotromanović.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 08:41