StoryEditor
komentar

Košarac: Svako novo ročište Dodiku znači manje BiH, a više Republike Srpske

Piše desk  /  17.01.2024., 20:58h

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara Staša Košarac istaknuo je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas ponovno pokazao kako se u Sarajevu brani Republika Srpska, njena ustavna pozicija i integritet institucija Srpske.

- Danas su u neustavnom Sudu BiH pale sve maske i pokazala se suština - jedini cilj ovog politički dirigiranog procesa, odnosno progona je uklanjanje Dodika s političke scene u BiH. Јer kako drugačije objasniti razdvajanje postupka protiv Dodika i vršitelja dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića?!.

Zašto im se toliko žuri? U panici od nesavjesnog djelovanja na silu ubrzavaju, a sada i razdvajaju proces. Moraju položiti račune Schmidtu, Murphyju i drugim mentorima iz pojedinih zapadnih veleposlanstava, koji su istinski nalogodavci ove bruke i sramote koja se dešava pred Sudom BiH. Nismo politički naivni i razumijemo što su krajnje namjere dijela međunarodne zajednice, pri čemu su suci i tužitelji samo marionete u njihovim rukama - naglasio je Košarac, prenosi RTRS.

On je ocijenio da je simptomatično i sasvim zabrinjavajuće da politički lideri bošnjačkog naroda šute na evidentno urušavanje ionako urušenog suvereniteta BiH i upitao jesu li svjesni da suverenitet BiH, u koji se svakodnevno kunu, nestaje pred njihovim očima i da ova zemlja nezaustavljivo klizi u ponor s nesagledivim posljedicama?

Košarac je naveo da se odlukom nelegitimnog Christiana Schmidta, koji je BiH pretvorio u koloniju, sudi predsjedniku Republike Srpske, koji je u potpunosti poštovao Ustav Srpske i Ustav BiH, najavljuje se nametanje izmjena izbornog zakonodavstva, okomili su se na imovinu Republike Srpske...

- To je crvena linija ispod koje Srpska neće ići! Dalje ruke od nas! Pustite da o svojoj sudbini odlučujemo sami, što je naše osnovno pravo. Јasno smo rekli da smo za ustavnu BiH jer je svaki drugi model nemoguć i neprihvatljiv. Bilo bi potpuno logično da se partneri iz FBiH vrate na ustavne osnove i da prestanu da budu marionete zapada - objavio je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

On je naveo da su rješenja u unutarnjem dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez bilo koje vrste međunarodnog intervencionizma, koji je u pravilu na štetu Republike Srpske.

- Ako to ne želite, Republika Srpska zna svoj put. Uostalom, svako novo ročište predsjedniku Dodiku znači manje BiH, a više Republike Srpske - konstatirao je Košarac.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:28