StoryEditor

Koronakriza teško pogodila i drvoprerađivačku industriju

Piše D  /  09.08.2020., 08:08h

Pandemija koronavirusa pogodila je i drvoprerađivačku industriju Bosne i Hercegovine. Posljedice su posebno vidljive u Zeničko-dobojskoj županiji gdje se nalazi najveći broj poduzeća koja prerađuju drvo, ali i izvoznika iz BiH, piše BHRT.

Podršku vlasti očekuju i velika i mala poduzeća iz ovog segmenta industrijske proizvodnje.

U duborezačko-stolarskom obrtu Edina Hajderovca iz Zavidovića stanje je dodatno usložnila i nemogućnost plasmana proizvoda.

“Naravno da je ova korona utjecala i na nas. Nadamo se da će se ovo završiti i očekujemo i nadamo se da će i Vlada stati iza nas”, rekao je Hajderovac.

S istim ili sličnim problemima suočena su i ostala mala i velika drvoprerađivačka poduzeća. Broj radnika znatno je smanjen, plasmana robe gotovo da više i nema, kao uostalom i podrške vlasti s federalne i državne razine.

“Cijenimo da je došlo do pada od 30 posto narudžbi za izvoz. Ovo će potrajati, moramo se što prije naučiti živjeti s ovim i opet učiniti sve da te naše kompanije budu vidljive”,kazao je Mirsa Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

“Sigurno da se može puno više pomoći zato što jednostavno nekad nema ni sluha da poslušaju zahtjeve proizvođača”, kazao je Dinko Mujkić, Drvni klaster "Namještaj i drvo" BiH

Vlada Zeničko-dobojske županije nastojat će pomoći i drvoprerađivačima uvođenjem poticaja za konkurentnost gospodarstva. Namjera je da se sredstva za te poticaje osiguraju iz kreditnog aranžmana s EBRD-om

“Da olakšamo onim poslovnim subjektima koji će nabavljati ili su nabavili strojeve za preradu, kako bi njihova konkurentnost bila bolja, a s druge strane kako bi lakše vratile određene kredite”, objasnio je Mirza Ganić, premijer ZDŽ-a,

Stanje u drvoprerađivačkoj industriji uzrokovalo je i brojne probleme Javnom poduzeću Šumsko-gospodarsko društvo Zeničko-dobojske županije. Potražnja drvnih sortimenata je drastično smanjena, a na poslovanje osim toga utječe i veliki broj zaposlenih radnika kojima je sve teže osigurati isplatu zarađenih primanja. I ove probleme, kako je najavljeno, vlasti će pokušati riješiti kreditnim zaduženjem.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:42