StoryEditor
Uborak

Kordić: Mostar je pristupio izradi novog prostornog plana u kojem se razmatra pronalaženje nove lokacije za Uborak

Piše Nikolina Turić  /  28.06.2022., 18:24h

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić kazao je kako je Federalna i Županijska razina trebaju donijeti plan o upravljanju otpadom.

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić kazao je kako je tužba za Uborak sporna, te da je razlog što su izgubili šest mjeseci na slučaju Uborak.

„18. siječnja smo imali rok za pravomoćnu okolinsku dozvolu, nažalost nije potvrđena pravomoćno zato što je građanska inicijativa „Jer nas se tiče“ u međuvremenu podnijela tužbu. Do 18. siječnja smo osigurali plan prilagođavanja, znamo što treba raditi na deponiji, sredstva koja trebaju za tu deponiju. Na zadnjoj sjednici vijeća ministara je odobren aranžman s EBDDER-om u koji bi trebali krenuti s tim radovima, kazao je Kordić.

Kordić se nada kako će Županijski sud u Sarajevu prepoznati situaciju u Mostaru, te donijeti rješenje za Uborak.

„Nakon svakog sastanka s građanskom inicijativom „Jer nas se tiče“ osobno sam  lobirao i razgovarao s predsjednikom Gradskog Vijeća da udovoljimo građanskoj inicijativi „Jer nas se tiče“ u dobroj nadi da prepoznaju iskrene namjere, te da moramo zajedno raditi ako želimo taj problem riješiti. S njihove strane dolazi jedan zahtjev koji u ovom trenutku nije realan. Grad Mostar je pristupio izradi novog prostornog plana u kojem se između ostalog razmatra tema oko pronalaženja nove lokacije“, rekao je Kordić.

Kordić ističa ako pronađu novu lokaciju slijede im studije u kojima će se pokazati je li lokacija adekvatna za odlaganje otpada.

 „Može se onda ići u fazu ishodovanja sredstava projekata, a to je proces koji traje nekoliko godina zato je važno da ovaj proces zatvaranja sanacije lokaliteta Uborak počne što prije. U tih pet godina dok se bavimo lokalitetom Uborak, bavit ćemo se  i pričom o novom deponijskog polja“, kazao je Kordić.

Kordić dodaje kako Federalna i Županijska razina trebaju donijeti plan o upravljanju otpadom.

„U tom kontekstu tražiti od Grada Mostar i lokalne zajednice da donese novu lokaciju je zahtjev koji oni unaprijed znaju da mi ne možemo ispuniti i u tom kontekstu je već preraslo u jednu političku dimenziju i kočenje svih procesa“, rekao je Kordić.

Kordić ističe kako 30. lipnja imaju sastanak u kojem će biti uključene ambasade i EBEDER kako bih pokušali naći rješenje za deponiju Uborak.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 20:51