StoryEditor
ugradnja solarnih sistema za osobne potrebe

Kordić: Mostar ima svijetlu budućnost kada su u pitanju obnovljivi izvori energije

Piše fena  /  21.06.2023., 16:42h

Vlasnici stambenih objekata koji su nakon rangiranja pristiglih prijava odabrani za tehničku i financijsku podršku za ugradnju solarnih sistema za osobne potrebe, u srijedu su u Mostaru potpisali prednacrte ugovora s Gradom Mostarom.

Voditelj projekta "Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u Bosni i Hercegovini" (SolarCET) Darko Knezović kazao je kako je projekt pokrenut prošle godine.

- Napravili smo priručnik, javni poziv i nekoliko info radionica na kojima smo htjeli građane upoznati s detaljima tih javnih poziva i na naše oduševljenje odaziv građana bio je jako dobar. Nažalost, nismo imali dovoljno sredstava da bismo uspjeli sve uspješne prijave uzeti u obzir u ovoj fazi projekta, ali cilj nam je napraviti projektnu dokumentaciju barem za sve ove koji su aplicirali - kazao je Knezović.

Riječ je o malim postrojenjima od četiri, pet ili šest kilovata (kW), a procijenjena proizvodnja na godišnjoj razini je negdje oko 7.100 kWh.

- Sve ovo je na tragu energetske tranzicije o kojoj se stalno govori, i direktiva Europske unije koje je naša država potpisala. Grad Mostar ide proaktivno s nekim idejama i projektima prije nego se usvoje izmjene zakona kada je u pitanju energetika i obnovljivi izvori energije, želimo uključiti građane jer nedavno je i na Gradskom vijeću Mostara usvojena gradonačelnikova inicijativa "Deklaracija o dobroj energiji" gdje se može iskoristiti taj potencijal solarne energije koji ovaj grad ima, a riječ je o 2.200 sunčanih sati godišnje. To je jedan od najvećih potencijala u ovoj regiji - kazao je Knezović.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je kako mu je SolarCET jedan od dražih projekata na kojima je radio.

- Kroz ovaj projekt naši sugrađani dobit će mogućnost izgraditi svoje male solarne elektrane. Svi ste svjesni u kojem vremenu živimo i da je ta priča oko solara, pogotovo kad je Mostar u pitanju, zadnjih godinu dana imala vrlo veliku prisutnost u medijima, puno se razgovaralo o solarima, Grad Mostar bio je jako aktivan i trenutno smo u procesu završetka dokumentacije za svoju elektranu koja je vrlo značajna za Mostar i poprilično velika, radi se o 50 MW. Kroz projekt SolarCET htjeli smo pomoći ljudima da na svojim domaćinstvima krenu u tom smjeru. Ne znam hoće li ova mikropostrojenja biti dovoljna za čitavo domaćinstvo, ali će svakako biti značajna pomoć - kazao je Kordić.

Dodao je da predviđena proračunska sredstva planirana za ovaj projekt nisu dovoljna kako bi se u projekt uključili svi zainteresirani.

- U razgovoru s voditeljem projekta primijetio sam da je interes ogroman, sredstava nažalost nije bilo dovoljno da se ispoštuju svi zainteresirani, ali mogu obećati da ćemo u rebalansu proračuna Grada Mostara imati u vidu ovu činjenicu da su ljudi jako zainteresirani, potrudit ćemo se naći dodatna sredstva kako bi svi oni koji su zadovoljili kriterije bili uključeni. Mislim da nam slijedi svijetla budućnost kada su u pitanju obnovljivi izvori energije u Mostaru i kao gradonačelnik jako se veselim tom budućem periodu - kazao je Kordić.

Njegova želja je, kako kaže, da Mostar bude "zeleni grad".

- Radit ćemo puno i pomagati kroz gradski proračun, moja osobno želja bi bila da na svakom krovu, gdje je to moguće, bude jedno takvo postrojenje i da Mostar bude "zeleni grad" s mnogo obnovljivih izvora energije i da pratimo trendove kakvi su u Europi, a ne vidim ni jednog razloga da to ne bude tako - naglasio je Kordić.

Fejsal Ćorović iz UNDP-a kazao je kako je u okviru ovog projekta osigurano sufinanciranje izgradnje solarnih elektrana u iznosima do 50 posto.

- Građani sudjeluju sa svojim udjelom do 50 posto, a osim ove podrške, UNDP također pruža i nematerijalnu podršku, odnosno podršku koja se odnosi na izradu tehničke dokumentacije. Aplikanti koji su prošli, ali i oni koji nisu prošli, a zadovoljili su tehničke uvjete, imaju izrađen glavni projekt za svoje domaćinstvo tako da u narednom periodu mogu planirati izgradnju elektrane - kazao je Ćorović.

Dodao je da će se pratiti implementacija projekta kako bi se osiguralo da ugrađena oprema bude kvalitetna i funkcionalna.

Uvažavajući važnost solarne energije u svrhu tranzicije prema čistoj energiji, Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH počeo je provedbu projekta SolarCET, podržanog od strane Vlade Republike Slovačke.

Cilj projekta je potaknuti građane, vlasnike privatnih i javnih objekata na korištenje solarnih panela i kolektora kao mjeru podrške tranziciji ka čistoj energiji, borbi protiv zagađenja zraka i energetskog siromaštva, smanjenju emisije stakleničkih plinova i broja građana koji boluju od respiratornih bolesti u BiH.

Partneri na ovom projektu i javnom pozivu su Grad Mostar i Ured UNDP-a u BiH (Projektni tim "SolarCET" projekta koji implementira UNDP, a financira Ministarstvo financija Slovačke Republike i Projektni tim "URBANLED" projekta koji implementira UNDP, a financira GEF).

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 16:18