StoryEditor
mostar

Kordić i Marić: Činimo sve što je moguće da bazen što prije bude gotov

Piše fena  /  10.07.2023., 18:02h

Nakon sjajnih rezulata bh. plivačice Lane Pudar u posljednjih nekoliko dana, u Gradu na Neretvi ponovno se aktualizirala priča oko izgradnje olimpijskog bazena, a gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić osvrnuli su se na do sad učinjeno.

- Mi smo dinamiku najavili prije par mjeseci. 31. srpnja se zatvara natječaj (za odabir izvođača radova, op.a.), onda komisija zaprima dokumentaciju i radi se evaluacija pristiglih ponuda i onda iza toga idu rokovi za žalbe, ako ih bude. U procedurama smo i ništa se nije promijenilo, sve ide svojim tokom – izjavio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Komentirajući današnji istup Kluba vodenih sportova „Orka“ na društvenim mrežama vezano za gradnju bazena te medijske istupe gradskih i federalnih čelnika iz kolovoza prošle godine, gradonačelnik je kazao kako se „nema čega sramiti“.

- Sve smo živo „nadigli“ da bazen bude prioritet. Mi smo tada otišli najaviti gdje će biti bazen i reći da je osiguran novac, mislim da je to bila korektna informacija. Zašto je ona bila zlorabljena kasnije, a svi znate da se u onome momentu nije mogao početi raditi bazen, jer smo trebali promijeniti prostorni pa regulacijski plan, izraditi idejno rješenje, pa glavni projekt i reviziju glavnog projekta, pri tom izmjestiti trafostanicu koja se dolje nalazila, tri škole su bile na toj lokaciji i njima je bilo potrebno osigurati prostore, vrtić premjestiti i on se gradi u ovome trenutku - kazao je Kordić, dodavši kako se „svaki dan nešto na bazenu radu, ne samo kada Lana otpliva i osvoji medalju“.

Istaknu je kako je projekt financijski zahtjevan, te da nakon dovršetka gradnje bazena treba osigurati dosta novaca za njegovo održavanje.

- Mi smo taj projekt podijeli u tri cjeline. U svijetu je, inače, trend da gradovi poput Mostara nemaju olimpijski bazen. Ja često kontaktiram s brojnim gradonačelnicima iz Europe i regije, svi nas upozoravaju da je olimpijski bazen skupa infrastrukturna stvar i da većina gradova ne može svladati operativne troškove takvih bazena. Onda smo išli u složeniji objekt, pa da uz bazen imamo ugostiteljski objekt i hotel kojega bi mogle koristiti neke reprezentacije ili ostali koji dođu. Trebaju se osigurati neka primanja kako bi se pokrili troškovi i kako bi grad izdvajao što manje sredstava u budućnosti iz svog proračuna - pojasnio je mostarski gradonačelnik.

 

Učinili smo sve što je bilo do nas

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić je nabrojio ono što je do sada učinjene u vezi izgradnje olimpijskog bazena.

- Želim direktno i otvoreno reći da je Grad Mostar osigurao sredstva, promijenio regulacijski plan, pripreme izmještanja objekata i to su sve radnje koje smo mi dužni izvršiti. Ja bih bio najsretniji da je to bili i ranije. Najvažnije je reći da je osigurano devet milijuna, osam plus jedan, mi smo to osigurali, nije ni plivački klub ni itko drugi - rekao je Marić.

Kako kaže, na neke stvari on i gradonačelnik ne mogu utjecati.

- Nismo ni ja ni gradonačelnik odredili zakonski rok od 45 dana za javnu nabavku međunarodnog tendera, a ovo je bio međunarodni tender i javni poziv i ne možemo mi probijati te rokove i molim vas više razumijevanja za to. Nama je cilj jasan, a to je kad krenemo s radovima da ne stanemo i da ih završimo do kraja. Sve ono što je do nas, odgovorno tvrdim, mi smo sve odradili i potrudit ćemo se što više vrši pritisak na što skoriji završetak radova - poručio je.

Marić je dodao je kako je ponosan na sve što je do sada urađeno, ali je upozorio da nedostaje dio sredstava za realizaciju projekta.

- Zaboravljate da smo imali niz problema u ovoj samoj realizaciji i nitko ne bi bio sretniji od nas da je to završeno odmah. Ovaj grad je sve učinio, ne pravimo mi ovo za Lanu i „Orku“, već za građane Mostara. Nama ova sredstva nisu dovoljna, naša osnovna briga je da osiguramo nedostajuća sredstva za bazen. Po ovome projektu ova faza je vrijedna 15 milijuna, mi imamo devet - zaključio je predsjednik mostarskog Gradskog vijeća.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 16:24